Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU postavio nova pravila o roamingu i internetu

EU postavio nova pravila o roamingu i internetu

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali neutralnost interneta i ukidanje roaminga. Europski parlament je danas na sastanku u Strasbourghu izglasao ukidanje roaminga, no potpuna zabrana naplaćivanja troškova razgovora u roamingu će stupiti na snagu tek u lipnju 2017. godine, pa i dalje morate biti oprezni kada putujete u inozemstvo.

No dobra stvar je u tome što od 30. travnja iduće godine počinje takozvano prijelazno razdoblje vezano uz nove odredbe, koje donosi znatno snižavanje cijena, što će biti obvezujuće za sve teleoperatere u svim državama članicama EU.

Prema toj odredbi, kada ćete se nalaziti u roamingu, teleoperateri vam neće smjeti naplatiti više od 0,05 eura (38 lp) za minutu glasovnih poziva, 0,02 eura (15 lp) za SMS-ove, niti više od 0,05 eura (38 lp) po megabajtu mobilnog prijenosa podataka.

Pored ovoga, europski parlamentarci su izglasali i paket odredbi vezanih uz neutralnost interneta u EU. To znači da se svim europskim građanima garantiraju jednaka prava za korištenje (načelno), bez obzira na to koliko im države bile bogate ili siromašne. Isto tako, niti u jednoj državi članici teleoperateri neće smjeti ograničavati brzine usluge prema vrsti podataka koji se primaju ili šalju.

roaming 2015 infographics v11 11831 VIDIClanakVelika

To nažalost baš i neće biti u potpunosti tako, jer EU parlament nije prihvatio niti jedan amandman koji je trebao u potpunosti garantirati neutralnost interneta, pa će postojati rupe, odnosno iznimke u "istim pravima za sve". To znači da će IPTV, telemedicina i neke druge usluge i servisi moći imati veće brzine u odnosu na "obične" korisnike. Mada se pri takvim uslugama i servisima koristi TCP/IP protokol, one po teleoperaterima ne spadaju u uobičajene internetske usluge i vrste prometa, što znači da im teleoperateri mogu dodjeljivati veće brzine.

Stoga predlagači amandmana koji se ne slažu s time smatraju da bi zbog takve politike moglo dolaziti do zagušenja mreže i automatskog smanjenja brzina na štetu običnih korisnika, pa ispada da među jednakima postoje oni koji su "više jednaki", jer se Europski parlament ne želi previše zamjeriti teleoperaterima i miješati se u njihova lokalna pravila igre.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next