Logo
Ispiši ovu stranicu

Zbog nestašice čipova poskupit će mobiteli i auti? Istaknuto

Zbog nestašice čipova poskupit će mobiteli i auti?

Proizvodi u rasponu od televizora i pametnih telefona do automobila i igraćih konzola mogli bi uskoro poskupjeti zbog rastuće nestašice procesora.

Riječ je o problemu koji je prisutan već nekoliko godina, ali koji se pogoršava od prošle godine. Isprva je u pitanju bio tek privremeni zastoj zbog zatvaranja tvornica uslijed širenja pandemije koronavirusa.
Ali, po povratku na normalni ritam proizvodnje pokazalo se kako on više nije dovoljan kako bi pratio drastično povećanu potražnju uslijed novih potreba i navika stečenih tijekom karantene.

Osim računala i smartfona boom su doživjele i igraće konzole, kao i električna vozila.

Nestašica sad prijeti dosezanjem kritične točke. Jedna od ozbiljnijih naznaka kako stvari ne stoje dobro bila je odgoda predstavljanja iPhonea 12 za dva mjeseca. Čak je i Apple, tvrtka koja kupuje najviše procesora na svijetu i na to troši 58 milijardi američkih dolara godišnje, bio prisiljen na takav potez.

Automobilska industrija na začelju

Jabučari nisu u tome usamljeni. Iako je drugi po veličini proizvođač čipova na svijetu, Samsung bi također mogao odgoditi predstavljanje novih top modela pametnih telefona. U Microsoftu procjenjuju kako će problemi s opskrbom za njihovu konzolu Xbox potrajati barem do druge polovice ove godine, a u Sonyju strahuju kako zbog nestašice neće ostvariti zadane prodajne ciljeve za njihovu konzolu nove generacije Playstation 5.

Američki proizvođač automobila Ford, piše Guardian, nedavno je otkazao smjene u dvije svoje tvornice i očekuje pad zarade do 2,5 mlrd USD. Slično je s General Motorsom, dok su u Nissanu u mirovanje stavili tvornice u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Automobilska industrija na globalnoj razini kupuje čipove u vrijednosti 37 mlrd USD. Pošto u usporedbi s Appleom i Sonyjem troše značajno manje u te svrhe, proizvođači automobila našli su se na začelju i moraju čekati na red.

Problem neće biti brzo riješen jer je proizvodnja čipova složen i dugotrajan postupak. Dok tvornice ne uhvate zalet proizvođači čipova spremaju se na drugo značajno povećanje cijena u manje od godine dana.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.