Logo
Ispiši ovu stranicu

Zagrebačka banka uvela digitalni potpis u oblaku baziran na RDS sustavu Asseca SEE Istaknuto

Zagrebačka banka uvela digitalni potpis u oblaku baziran na RDS sustavu Asseca SEE

U suradnji s Asseco SEE Grupom Zagrebačka banka postala je prvi izdavatelj kvalificiranih certifikata koji se koriste u izradi naprednog elektroničkog potpisa, pri čemu je napravila veliki iskorak na financijskom tržištu regije, pa sad klijenti mogu kompletno ugovaranje usluga obaviti elektroničkim putem.

Rješenje koje u pozadini koriste Certificate Management System (CMS) za upravljanje korisnicima i certifikatima, Remote Digital Signature (RDS) servis za kreiranje digitalnog potpisa korištenjem kvalificiranih certifikata i SxS autentikacijski sustav koji je od prije implementiran u banci. Dio rješenja je i servis koji je banka sama razvila za kreiranje PDF dokumenata potpisanih naprednim elektroničkim potpisima.

Rješenje Asseca SEE, koje je sukladno regulativi eIDAS i normi CEN_TS 419241, omogućava Zagrebačkoj banci, kao pružatelju digitalne usluge, jednostavnu integraciju, dok istodobno zadržava visoku razinu sigurnosti i pruža jednostavnost pri korištenju za krajnjeg korisnika usluge.

„Mi sudjelujemo u kreiranju trendova, nije da samo pratimo. Prije nego što postane tehnologija poznata mi krećemo u kreiranje proizvoda.“- istaknuo je na predstavljanju Predsjednik Uprave Asseco SEE Dražen Pehar.

Iako se u posljednje vrijeme dosta govori o online ugovaranju usluga financijskih institucija, zapravo je do sada bilo moguće obaviti samo dio procesa preko Interneta, dok je za potpisivanje ugovora ipak bilo potrebno doći u poslovnicu. Zahvaljujući novim mogućnostima, korištenjem udaljenog digitalnog potpisa RDS (eng. Remote Digital Signature) korisnicima digitalnih usluga omogućena je mobilnost i primjena istog digitalnog identiteta na više uređaja (npr. laptop, mobitel, tablet).

Napredni elektronički potpis jednakovrijedan je vlastoručnom potpisu i ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis za fizičke osobe te vlastoručni potpis osobe ovlaštene za potpisivanje i otisak pečata za pravne osobe. Banka zapravo izdaje certifikat koji građanima i tvrtkama omogućuje elektroničku identifikaciju, autentikaciju i potpis ugovora s bankom putem mobilnog ili internetskog bankarstva. Time se iz procesa zaključivanja ugovora potpuno izbacuje potreba za dolaženjem u poslovnicu i vlastoručnim potpisivanjem ugovora te eventualna dodatna ovjera potpisa kod javnog bilježnika.

Elektroničko potpisivanje ugovora osobnim kvalificiranim certifikatom putem elektroničkog i mobilnog bankarstva Zagrebačke banke za sada mogu koristiti odabrani korisnici unaprijed odobrenih gotovinskih kredita. U narednom razdoblju banka ovu uslugu planira ponuditi i ostalim klijentima i to za različite bankarske usluge.

Osim predstavljanja ove nove napredne usluge, Asseco SEE je predstavio rezultate poslovanja u prvoj polovici ove godine. U drugom tromjesečju 2016. godine društvo je zabilježilo stabilan rast prihoda od prodaje od 8% u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine prihodi su porasli za 11 %.

Najveći rast prihoda od prodaje u prva dva tromjesečja u iznosu od 4,6 milijuna eura ostvarila je jedinica Integracija sustava, a rast je osobito zamjetan u Rumunjskoj i Srbiji. Prihodi od prodaje Plaćanja iznosili su 19,9 milijuna eura, što je rast od 1,2 milijuna. Prihodi od prodaje u dijelu e-trgovine najviše su rasli u Turskoj, a od Bankarstva su iznosili malo više od 15 milijuna eura, što je 2,1% više nego lani.

Operativna dobit (EBIT) u prva dva tromjesečja 2016. iznosila je 5,5 milijuna eura, što je za 6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna profitabilnost Grupe ASEE nakon šest mjeseci 2016. iznosila je 9,2 posto. Neto dobit grupe ASEE u prva dva tromjesečja 2016. iznosila je ukupno 4,6 milijuna eura te je u usporedbi s prvih šest mjeseci 2015. godine bila niža za 3 posto. Društvo je prijavilo vrijednost nedovršenih usluga u 2016. godini u iznosu od 108,4 milijuna eura, što čini povećanje od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.