Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska unija mogla bi odobriti preuzimanje Photomatha Istaknuto

Europska unija mogla bi odobriti preuzimanje Photomatha

Google bi trebao dobiti bezuvjetnu dozvolu europskih vlasti za preuzimanje hrvatske matematičke aplikacije Photomath.

Akvizicije američkih tehnoloških divova zadnjih su mjeseci privukli intenzivnu pozornost regulatornih tijela u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama, zbog zabrinutosti kako se radi o pokušaju uklanjanja konkurencije iz tržišnog natjecanja.

Google je od svibnja 2022. godine u pregovorima o preuzimanju Photomatha, iza kojeg stoji hrvatski serijski poduzetnik Damir Sabol. Postignut je dogovor o akviziciji, ali financijske pojedinosti zasad nisu poznate javnosti.

Odluka 28. ožujka

Prije dvije godine Photomath je dobio investiciju serije B vrijednu 23 milijuna američkih dolara. Ukupno su dosad privukli 40 mil. USD ulaganja. Procjenjuje se kako bi mogla vrijediti između sto milijuna i pola milijarde USD. Photomath su financijski dosad podržali Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic, između ostalih.

Ta je aplikacija dosad preuzeta više od 300 milijuna puta i dostupna je na više od 30 jezika. Osnovno izdanje je besplatno, iako postoji i Photomath Plus, s više dodatnih značajki.

Nastala je kao pokazna aplikacija za Microblink, u kojem su u to vrijeme radili na razvoju tehnologija prepoznavanja teksta.

Koristi kameru pametnog telefona kako bi prepoznala matematički problem i ponudila upute korak po korak kako ga riješiti. Također, može izraditi grafikon temeljem jednadžbe koju zabilježi.

Prema podacima same tvrtke, aplikacija mjesečno riješi 2,2 milijarde matematičkih problema mjesečno, Koristi ju više od milijun učitelja i nastavnika diljem svijeta.

Europska komisija bi odluku o preuzimanju Photomatha trebala donijeti u utorak, 28. ožujka, piše Reuters.

Europsko regulatorno tijelo može akviziciju ili odobriti (bezuvjetno ili s određenim uvjetima) ili može pokrenuti četiri mjeseca dugu istragu, ako ima ozbiljnijih prigovora ili dvojbi. No, čini se kako za time u ovom slučaju neće biti potrebe.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.