Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija odobrit će preuzimanje Activision Blizzarda? Istaknuto

Europska komisija odobrit će preuzimanje Activision Blizzarda?

Microsoft bi trebao dobiti odobrenje regulatornih tijela Europske unije za preuzimanje Activision Blizzarda vrijedno 69 milijardi američkih dolara.

Ta je akvizicija, najveća ikad za softverskog diva iz Redmonda, najavljena u siječnju 2022. godine. U Microsoftu se nadaju kako će time popuniti arsenal za okršaj s kineskom tvrtkom Tencent i japanskim Sonyjem na rastućem tržištu računalnih igara. No, također bi im preuzimanje trebalo poslužiti kao odskočna daska za ulazak u metaverzum.

Mogući i drugi ustupci?

Europska komisija svoju bi odluku o toj akviziciji trebala objaviti do 25. travnja ove godine. Čini se, piše Reuters, kako neće tražiti prodaju imovine od Microsofta kao uvjet za izdavanje dozvole.

Osim što će morati sklopiti ugovore o licenciranju sa suparnicima, Microsoft će možda morati pristati na druge ustupke i promjene u poslovanju kako bi ublažio zabrinutost drugih zainteresiranih strana mimo Sonyja.

Microsoftov predsjednik Brad Smith prošlog je mjeseca rekao kako je ta tvrtka spremna ponuditi licencne ugovore konkurentima, ali ne i rasprodati lukrativnu franšizu video igara "Call of Duty", kao ni bilo koji drugi dio Activisiona. Iz te su tvrtke također poručili kako su spremni ponuditi učinkovita i lako primjenjiva rješenja za prigovore Europske komisije.

Tijekom siječnja su potpisali desetogodišnje licencne ugovore s Nintendom i Nvidijom, kako bi igre iz serijala "Call of Duty" bile dostupne na njihovim platformama, pod uvjetom da preuzimanje Activisiona dobije zeleno svjetlo.

Britansko regulatorno tijelo zaduženo za zaštitu tržišnog natjecanja zatražilo je od Microsofta odricanje od tog serijala, dok je američki Federal Trade Commission (FTC) od suda zatražio blokiranje preuzimanja Activisiona.

U obrazloženju tužbe navedeno je kako je Microsoft već bio pokazao sklonost blokiranju konkurencije na tržištu računalnih igara. U FTC-u ih stoga žele spriječiti u preuzimanju jednog od vodećih svjetskih studija i izdavača, kako bi sačuvali konkurenciju u brzorastućem i dinamičnom tržištu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.