Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija zabranila je TikTok svojim zaposlenicima Istaknuto

Europska komisija zabranila je TikTok svojim zaposlenicima

Dvije velike institucije Europske unije zabranile su zbog sigurnosnih razloga korištenje aplikacije TikTok na službenim pametnim telefonima.

Aplikacija u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance pod nadzorom je vlasti i regulatornih agencija u više država zbog sumnje kako bi ju kineske vlasti mogle koristiti za prikupljanje korisničkih podataka ili promicanje svojih interesa.

Zabranu uvelo i Europsko vijeće

Odluku je objavio povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton. Odbio je reći je li u Komisiji bilo sigurnosnih ili incidenata druge vrste povezanih s TikTokom. I ostale društvene mreže bit će pod stalnim nadzorom.

Zabrana se odnosi na službene i privatne mobitele zaposlenika, kako bi se Komisiju zaštitilo od kibernetičkih prijetnji i drugih aktivnosti koje bi ju mogle ugroziti.

Osim Komisije, na zabranu su se odlučili i u Europskom vijeću, tijelu koje okuplja predstavnike država-članica radi određivanja političkih prioriteta.

U Europskom parlamentu znaju za odluku Komisije. Njihove službe prate i procjenjuju sva moguća curenja podataka povezana s TikTokom i uzet će u obzir Komisijinu procjenu prije no što oblikuju preporuke za vrhovna tijela parlamenta, piše Reuters.

Iz TikToka su poručili kako su iznenađeni odlukom europskih tijela i razočarani zbog toga što ih iz Komisije nisu kontaktirali prije no što su uveli zabranu. Uvjereni su kako je taj potez posljedica zablude i nerazumijevanja.

Prema podacima koje su ovom prilikom naveli u priopćenju za javnost, u Europskoj uniji oko 125 milijuna ljudi mjesečno koristi TikTok. U podacima koje su nedavno dostavili na zahtjev europskih vlasti taj je broj bio nešto manji od 101 milijun prosječno u zadnjih 45 dana.

U prosincu 2022. godine američki Senat uveo je zabranu korištenja TikToka na uređajima u vlasništvu države za zaposlenike saveznih službi, a čuli su se i zahtjevi za njenim uklanjanjem iz trgovina aplikacijama. Ta je aplikacija također zabranjena i u Indiji.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.