Logo
Ispiši ovu stranicu

Mercedes-Benz želi uvesti superračunala u automobile Istaknuto

Mercedes-Benz želi uvesti superračunala u automobile

Mercedes-Benz najavio je suradnju s Googleom na području navigacije, a ponudit će i performanse usporedive sa superračunalima u svakom svom vozilu.

Suradnja s Googleom omogućit će ponudu informacija o prometu i automatskog preusmjeravanja. Vozači će također moći gledati YouTube na sustavima za zabavu dok je automobil parkiran ili dok koristi Level 3 način rada za autonomnu vožnju, koji omogućava da vozači nemaju potpunu kontrolu nad upravljanjem na pojedinim cestama.

Drugi su proizvođači - poput General Motorsa, Renaulta, Nissana i Forda - ugradili cjelokupan Googleov paket usluga u svoja vozila, u kojem su aplikacije kao što su Google Maps, Google Assistant...

U Porscheu također razmatraju mogućnost pune integracije Googleovog softvera u kabine svojih vozila

Očekuje se povećanje prihoda od softvera

Njemački proizvođač automobila dogovorio je podjelu prihoda s Nvidijom kako bi smanjili troškove koje treba podmiriti unaprijed pri kupovini naprednih poluvodiča. Mercedes-Benz i Nvidia surađuju na razvoju sotvera za automatiziranu vožnju od 2020. godine.

Glavni izvršni direktor Ola Kaellenius procjenjuje kako će se ulaganje u čipove isplatiti, čak i ako vozači neće koristiti sve značajke koje će im oni omogućavati. Ipak, samo će oni spremni platiti dodatni paket dobiti automobil opremljen senzorskom tehnologijom Lidar i drugim hardverom za automatiziranu vožnju.

Proizvođač senzora za autonomnu vožnju Luminar Technologies, u kojem Mercedes drži manjinski udio, objavio je kako je s njima sklopio posao vrijedan više milijardi američkih dolara kako bi njihovi senzori bili ugrađeni u više Mercedesovih vozila do sredine ovog desetljeća.

Ti su potezi dio Mercedesove strategije tranzicije od pristupa u kojem su integrirali softver različitih dobavljača prema modelu u kojem kontroliraju jezgru svog softvera i na njega nadograđuju partnerske proizvode i usluge.

Tijekom 2022. godine ostvarili su više od milijarde eura prihoda temeljem softvera. Do 2030. godine taj bi iznos mogao višestruko porasti, nakon što sredinom desetljeća ponude svoj novi operativni sustav MB.OS, piše Reuters.

Sva Mercedesova vozila na nadolazećoj platformi modularne arhitekture imat će i takozvane hiperzaslone, koji će se protezati preko kabine vozila.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.