Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija gura stroža pravila za banke i kriptoimovinu Istaknuto

Europska komisija gura stroža pravila za banke i kriptoimovinu

Europska komisija želi ubrzano donošenje strožih pravila o kapitalu za banke koje drže kriptoimovinu u nadolazećem zakonu Europske unije o bankama.

Baselski odbor za nadzor banaka odredio je siječanj 2025. godine kao rok za provedbu kapitalnih zahtjeva za izloženost banaka kriptoimovini kao što su stablecoin i bitcoin.

Reuters prenosi procjenu iz neformalnog dokumenta Europske komisije, prema kojoj "banke zasad imaju vrlo nisku izloženost kripto imovini i samo ograničenu uključenost u pružanje usluga povezanih s kripto imovinom". Također je navedeno kako su banke izrazile zanimanje za trgovanje kriptoimovinom u ime svojih klijenata i za pružanje usluga povezanih s kriptoimovinom.

Utrka s parlamentarnim izborima

Standardi Baselskog odbora za nadzor banaka u Uniji se primjenjuju putem odgovarajućih zakona. Odgoda bi mogla značiti kako će banke morati čekati dulje na ulazak u kriptotržište, budući da zasebna pravila EU-a za trgovanje kriptoimovinom stupaju na snagu 2024. godine.

Kako bi provela baselska kripto pravila, EU bi mogla ili predložiti novi zakon ili proširiti zakon o bankama koji sada dovršava, kako je zatražio Europski parlament. Parlament i države članice EU-a imaju podjednako upliva na to kako će zakon o bankama izgledati na kraju. Trebaju započeti pregovore o konačnom tekstu, koji bi mogao uključivati ​​odredbe o kriptoimovini.

To bi bankama dalo jasnoću u vezi s njihovim zahtjevima za izloženost kriptoimovini i osiguralo bi da se rizici koji proizlaze iz njih adekvatno rješavaju, navedeno je u dokumentu Komisije. To bi također omogućilo EU da se u potpunosti uskladi s rokom provedbe dogovorenim na razini Basela.

Zasebni nacrt zakona neće biti objavljen najranije do kraja 2023. godine. Parlament ide na izbore sredinom 2024., što otežava usvajanje novog zakona na vrijeme za 2025.

Dokument Komisije također sugerira da bi Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) moglo koordinirati rad s Europskim nadzornim tijelom za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) kako bi se osiguralo da kriptoaktiva bude pravilno kategorizirana.

Baselskim standardima su postavljene kaznene kapitalne naknade za nepokrivene kriptovalute poput bitcoina i manje konzervativne naknade za stablecoine, koje su poduprte imovinom ili fiat valutom. Također bi moglo biti korisno ovlastiti EBA-u, u suradnji s ESMA-om, za praćenje kako se postojeća kriptoaktiva kategorizira, navedeno je u dokumentu Europske komisije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.