Logo
Ispiši ovu stranicu

Šefica YouTubea dala je ostavku Istaknuto

Susan Wojcicki Susan Wojcicki Wikipedia

Glavna izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki dala je ostavku na tu poziciju.

Wojcicki je bila jedna od prvih zaposlenica Googlea, tvrtke pokrenute u njenoj garaži prije nešto manje od 25 godina.

Danas 54-godišnju menadžericu nasljedit će njen dosadašnji zamjenik Neal Mohan, viši direktor za oglašavanje i proizvode koji je u Google došao 2008. godine.

Do smjene na čelu YouTubea dolazi nakon što su prihodi te tvrtke od oglašavanja u padu drugo tromjesečje zaredom, zbog sve jače konkurencije servisa s kratkim video zapisima kao što su TikTok i Facebookov Reels, kao i servisa za internetski streaming poput Netflixa, piše Reuters.

Ostaje u Alphabetu kao savjetnica

Mohan je postao glavni direktor proizvoda u YouTubeu 2015. godine. Fokusirao se na proizvode kao što su YouTube Shorts, Music i pretplata. Prije toga je proveo blizu šest godina u DoubleClicku, tvrtci koju je Google preuzeo 2008. godine. Nakon toga je osam godina bio viši dopredsjednik za video oglašavanje.

Wojcicki je objavila kako će se tijekom narednog razdoblja fokusirati na obitelj, zdravlje i osobne projekte. U Alphabetu, YouTubeovoj krovnoj tvrtci, preuzet će ulogu savjetnice.

Za kormilom YouTubea bila je od 2014. godine. Prije toga je radila kao viša dopredsjednica za oglasne proizvode u Googleu.

Bila je 16. osoba zaposlena u Googleu i prva direktorica marketinga te tvrtke. Jedna je od najistaknutijih žena u svijetu tehnologije.

Pod njenom dirigentskom palicom došlo je do dramatičnog širenja YouTubeove ponude. YouTube Premium, YouTube Originals, YouTube Music, YouTube Gaming, YouTube Kids, YouTube Stories i YouTube Shorts, između ostalog, zaživjeli su dok je ona vodila tvrtku.

Bit će također zapamćena i po kontroverzim odlukama. Recimo, uklonila je brojač oznaka koje smo koristili ako nam se sadržaj ne sviđa, a i politika moderiranja sadržaja često je bila zbunjujuća i primjenjivana na neodgovarajući način.

Njenog nasljednika Mohana čeka teška bitka s TikTokom, kojem su djeca i tinejdžeri skloniji nego YouTubeu.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.