Logo
Ispiši ovu stranicu

Twitter kreće u veliku transformaciju poslovanja Istaknuto

Twitter kreće u veliku transformaciju poslovanja

Twitter se počeo prijavljivati za izdavanje dozvola regulatornih agencija u Sjedinjenim Državama kako bi mogao uvesti plaćanje putem svoje platforme.

Također su počeli raditi na razvoju softvera koji bi to trebao omogućiti.

U studenom prošle godine registrirali su se pri američkom Ministarstvu financija za obradu transakcija. Sad su u postupku pribavljanja odgovarajućih dozvola u pojedinim američkim saveznim državama. Nadaju se kako bi taj posao mogli završiti za godinu dana, nakon čega će početi tražiti slične dozvole u inozemstvu, piše Financial Times.

Izazovan put do "aplikacije za sve"

Za razvoj arhitekture nužne za obavljanje financijskih transakcija zadužena je Esther Crawford, glavna izvršna direktorica tvrtke Twitter Payments. Između ostalog, treba osmisliti trezor za pohranu i zaštitu korisničkih podataka koje će sustav prikupljati. Sustav bi trebao biti primarno namijenjen tradicionalnim valutama, ali s mogućnošću dodavanja plaćanja kriptovalutama u nekom trenutku u budućnosti.

Uvođenje mogućnosti plaćanja putem Twittera ključan je dio plana Elona Muska za stvaranje novih izvora prihoda koji će nadomjestiti ozbiljan pad prihoda od oglašavanja do kojeg je došlo nakon što je preuzeo tu tvrtku u listopadu 2022. godine za 44 milijarde američkih dolara. Do preuzimanja Twitter je ostvarivao pet mlrd. USD prihoda od oglašavanja godišnje.

Musk želi uvesti usluge kao što su slanje i primanje novca između korisnika, štedni računi i debitne kartice. Dio je to preobrazbe Twittera u "aplikaciju za sve", koja bi trebala obuhvatiti još i razmjenu poruka te digitalnu trgovinu. Uz to bi korisnici mogli izravno plaćati tvorce sadržaja.

Kao što je poznato, Musk ima s time ponešto iskustva. Bio je suosnivač tvrtke X.com 1999. godine, koja je kasnije postala dijelom PayPala.

Ali, na putu do ostvarenja te vizije čekaju ga značajne prepreke. Osim zadovoljavanja regulatornih uvjeta, trebat će osmisliti i rješenja za niz tehnoloških izazova te steći povjerenje korisnika. A trebat će nekako pronaći i izvor financija za taj pothvat.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.