Logo
Ispiši ovu stranicu

Šok iz Intela uzdrmao tržište i druge proizvođače čipova Istaknuto

Šok iz Intela uzdrmao tržište i druge proizvođače čipova

Intel je šokirao tržište najavom prihoda za oko tri milijarde američkih dolara manjom od očekivanja.

Prvo bi ovogodišnje tromjesječje divu među proizvođačima čipova trebalo donijeti 10,5 do 11,5 milijardi američkih dolara prihoda. Analitičari su u prosjeku predviđali kako će taj iznos biti 13,93 mlrd. USD.

Prihod u proteklom tromjesječju pao je 32 posto, na 14 mlrd. USD. U Intelu očekuju kako će njihova profitna marža nastaviti padati, nakon što je skliznula s 58,4 posto u zadnjem kvartalu 2020. godine na 43,8 posto na kraju 2022.

Najgore je iza njih?

Ipak, kažu kako je najgore razdoblje zaokreta u poslovanju pod vodstvom novog glavnog izvršnog direktora Pata Gelsingera sada iza njih. Gelsinger je priznao gubitak tržišnog udjela i inicijative, ali očekuje kako će se situacija stabilizirati tijekom ove godine.

Pet najvećih proizvođača čipova u Sjedinjenim Državama izgubili su blizu 15 mlrd. USD tržišne vrijednosti nakon što je Intel obznanio ova očekivanja.

Intel i dalje dominira tržištima procesora za osobna računala i web poslužitelje, gdje prema podacima analitičke tvrtke IDC drži udio veći od 70 posto. Ali, njegov glavni konkurent Advanced Micro Devices (AMD) je pod vodstvom glavne direktorice Lise Su uspio ne samo se vratiti s ruba stečaja, već i povećati tržišni udio s jedan na 13 posto.

AMD-ova tržišna kapitalizacija sad je otprilike ista kao i Intelova, što upućuje na to da investitori imaju povjerenja u nastavak rasta te tvrtke.

No, obje tvrtke čeka teška i izazovna godina. Poseban problem za Intel bit će kako riješiti kašnjenje novih proizvoda, poput primjerice nove serije čipova za podatkovne centre, kodno nazvane Sapphire Rapids. Približno dvogodišnje kašnjenje te serije bio je jedan od glavnih razloga zašto je AMD uspio preoteti Intelu veći komad tržišnog udjela.

Uz to su se pojavili i novi igrači, poput Nvidije koja je počela proizvoditi i CPU-ove, a nekadašnji kupci kao što su Amazon i Apple sami dizajniraju čipove za svoje uređaje.

Intelov oporavak u velikoj će mjeri ovisiti i o tome hoće li se popraviti potražnja za osobnim računalima, koja je drastično opala nakon popuštanja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.