Logo
Ispiši ovu stranicu

Otkazi u IBM-u, blizu četiri tisuće radnika tražit će novi posao Istaknuto

Otkazi u IBM-u, blizu četiri tisuće radnika tražit će novi posao

IBM će otpustiti 3.900 radnika, odnosno oko 1,5 posto ukupnog broja zaposlenih na globalnoj razini.

Otkazi su povezani s prethodno najavljenim izdvajanjem i prodajom dva poslovna odjela. IBM-u će donijeti oko 300 milijuna američkih dolara troškova do kraja ovog tromjesječja.

Riječ je o Kyndrylu, odjelu koji se bavi IT infrastrukturom, kao i o odjelu koji se bavi analitikom u području znanstvene skrbi Watson, kojeg bi trebala preuzeti investicijska tvrtka.

U IBM-u tvrde kako su otkazi isključivo posljedica reorganizacije, ne posljedica poslovanja tijekom 2022. godine ili očekivanja za 2023.

Izostao pad prihoda

IBM je prihodima u proteklom tromjesječju nadmašio očekivanja analitičara, iako ne za puno, dok je zaradom po dionici bio otprilike u istoj razini s prognozama. Uprihodili su 16,69 milijardi USD (očekivalo se 16,4 mlrd. USD), uz zaradu po dionici od 3,6 USD.

Poslovanje sa softverom donijelo je 7,29 mlrd. USD, uz rast od blizu tri posto. Prihodi od konzultantskih usluga veći su za tek 0,5 posto i dosegnuli su 4,77 mlrd. USD. Infrastruktura je rasla za blizu dva posto, na 4,48 mlrd. USD, dok je najveći porast zabilježio Z Systems - 16 posto - nakon što je model mainframe računala Z16 postao široko dostupan u svibnju 2022. godine.

Predviđalo se kako će IBM-ovi ukupni prihodi pasti po prvi put u zadnje dvije godine, ali to toga nije došlo. Neto prihod je porastao za 16 posto, na 2,71 mlrd. USD.

Glavni izvršni direktor Arvind Krishna rekao je kako tijekom ove godine očekuju nove poslove i razvoj. Do kraja ove godine nadaju se ostvariti niži jednoznamenkasti rast prihoda i oko 10,5 mlrd. USD u slobodnom novčanom tijeku, piše CNBC.

Što se investicija tiče, planiraju uložiti 20 mlrd. USD u pogone u dolini rijeke Hudson u New Yorku tijekom narednih deset godina. Također su najavili kvantna računala nove generacije i preuzimanje tvrtke Octo.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.