Logo
Ispiši ovu stranicu

Promjena u mreži srušila Microsoftove servise online Istaknuto

Promjena u mreži srušila Microsoftove servise online

Microsoft je ponovno upogonio sve svoje usluge u računalnom oblaku nakon što uslijed pada platforme Azure nisu bile dostupne milijunima korisnika diljem svijeta.

Incident tijekom kojeg su Microsoftove usluge bile nedostupne pogodio je korisnike u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, pacifičkom dijelu Azije, Bliskom Istoku i Africi. Prema podacima web odredišta Downdetector, bila je riječ o tisućama incidenata.

Iznimka je bila platforma namijenjena državnim tijelima i organizacijama u Kini, koja je radila normalno.

Problemi s WAN-om

Servisi su ponovno bili u pogonu nakon što je ponovno uspostavljena Microsoftova mreža Wide Area Network (WAN).

Problem je bio s mrežnim povezivanjem uređaja u sklopu tog WAN-a, kao i s povezivošću servisa u podatkovnim centrima. Do njega je, čini se, došlo zbog promjene u mreži, a koju je Microsoft brže-bolje povukao, koristeći dodatnu infrastrukturu kako bi ubrzao oporavak.

Sam Azure ima 15 milijuna korporativnih korisnika i oko 500 milijuna aktivnih korisnika. Ali, na njega se naslanja niz drugih servisa s milijunima korisnika, pa problemi s Azureom mogu rezultirati i njihovim kaskadnim
urušavanjem.

Tvrtke su se tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u većoj mjeri oslanjati na platforme online, kako bi omogućile zaposlenicima rad od kući i s drugih udaljenih lokacija.

Microsoftov odjel za računalni oblak dao je značajan doprinos poslovnim rezultatima tijekog drugog fiskalnog tromjesječja.

Azureov udio u globalnom tržištu računalstva u oblaku porastao je na 30 posto tijekom 2022. godine, piše Reuters, i donio 21,5 milijardi američkih dolara prihoda.

U trećem kvartalu očekuju 21,7 do 22 mlrd. USD prihoda od inteligentnog clouda, usprkos tome što se očekuje pad potražnje. Microsoft je također potvrdio kako namjerava povećati ulaganja u startup OpenAI, čiji će prihodi u budućnosti također biti prikazani u sklopu Azureovog poslovanja.

Ukupni MIcrosoftovi prihodi porasli su tijekom tog razdoblja za dva posto, na 52,7 mlrd. USD. Neto prihodi pali su za 12 posto na 16,4 mlrd. USD, a prihod po dionici bio je nešto bolji od očekivanja (2,32 naspram 2,29 USD).

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.