Logo
Ispiši ovu stranicu

Američke vlasti tuže Google, prijete razdvajanjem i odštetom Istaknuto

Američke vlasti tuže Google, prijete razdvajanjem i odštetom

Američko Ministarstvo pravosuđa i osam saveznih država podigli su tužbu protiv Googlea zbog dominantnog položaja na tržištu oglašavanja online.

Američkim vlastima problematična je Googleova pozicija u tehnologiji oglašavanja, odnosno alati koje koriste kako bi automatski povezivali oglašivače s izdavačima web stranica.

Preciznije, u tužbi je navedeno kako je Google nastojao eliminirati ili ozbiljno ograničiti bilo koju prijetnju svom dominantnom položaju u segmentu digitalnog oglašavanja, oslanjajući se pritom i na nezakonite postupke.

Dominacija u segmentu oglasnih alata

Između ostalog, preuzimali su konkurente kako bi ih uklonili s tržišta, prisiljavali su druge tvrtke na korištenje njihove tehnologije, ograničavali pristup tehnologijama oglašavanja kako bi favorizirali svoju, manipulirali mehanikama dražbe u nekoliko svojih proizvoda kako bi se zaštitili od tržišnog natjecanja i onemogućili konkurenciju...

Kao rješenje tog problema u Ministarstvu pravosuđa predlažu razdvajanje Googlea na nekoliko manjih tvrtki i isplatu odštete.

Google je najveći igrač na tržištu oglašavanja u Sjedinjenim Državama, ali konkurencija ga pristiže. Prema podacima tvrtke Axios, koje prenosi Ars Technica, Google drži 28,8 posto ukupne potrošnje na digitalne oglase u SAD-u, dok je na drugom mjestu Meta Platforms, s udjelom od 19,6 posto.

Više tvrtki ima potencijala za intenzivniji rast u tom segmentu - primjerice, to su Amazon, Apple, Spotify i TikTok. Ali, te su tvrtke zasad fokusirane na vlastite platforme.

Ministarstvu pravosuđa nije problem Googleov tržišni udio općenito, već udio u segmentu pojedinačnih alata koje koriste izdavači i tvrtke. Njihov oglašivački web poslužitelj DoubleClick for Publishers drži više od 90 posto tržišnog udjela, meža za mala i srednja poduzeća Google Ads 80 posto, Display & Video za velike tvrtke 40 posto, a Google Ad (platforma za povezivanje prodavatelja i kupaca) 50 posto.

U Googleu se, očekivano, ne slažu s navodima iz tužbe. Tvrde kako je tržišna konkurencija veća nego što se čini i optužuju Ministarstvo pravosuđa kako pokušava prekrojiti povijest na štetu izdavača, oglašivača i korisnika weba.

U SAD-u je zadnji put neka tvrtka razdvojena zbog antitržišnog ponašanja prije blizu 40 godina. Bila je to Bell Systems, iz koje su ponikli AT&T, Verizon i Lumen Technologies/CenturyLink/Qwest. Razmjerno često se prijetilo razdvajanjem od tada, ali to je obično bila tek početna točka za pregovore.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.