Logo
Ispiši ovu stranicu

Šef Alibabe odustaje od Ant Grupe Istaknuto

Šef Alibabe odustaje od Ant Grupe

Jack Ma, milijarder koji je osnovao Ant Grupu, odustat će od upravljanja tom grupacijom nakon pritiska regulatornih agencija i vlasti.

Kako je objavljeno, nakon što Ma odstupi nitko neće preuzeti njegovu dosadašnju poziciju.

Nekad samouvjereni bogataš rijetko se pojavljivao u javnosti nakon što je kritizirao kineski financijski sektor 2020. godine, rekavši kako tradicionalne kineske banke imaju mentalitet zalagaonica. Također je zagovarao digitalno bankarstvo, ističući kako odluke o kreditima i zajmovima trebaju biti temeljene na podacima, ne imovini.

Ništa od IPO-a

Nakon te kritike planirani izlazak Ant Grupe na tržišta kapitala naglo je obustavljen. Točnije, javna ponuda dionica vrijedna blizu 28,5 milijardi eura otkazana je u zadnji tren pod pritiskom kineskih vlasti. Ma, kojeg bi taj IPO prometnuo u najbogatijeg čovjeka Kine, potom je nestao na tri mjeseca. Otkad se ponovno pojavio izbjegavao je javne istupe.

Ta grupacija upravlja Alipayom, glavnim sustavom za plaćanja online u Kini koji je zasjenio gotovinu, čekove i kreditne kartice.

Ma, nekadašnji učitelj engleskog jezika, osnovao je diva e-trgovine Alibabu, koji izravno i neizravno upravlja s više od 50 posto udjela u Ant Grupi. Nakon promjene vlasničke strukture Ma će kontrolirati tek nešto više od šest posto, piše BBC.

Ant Grupa zasad ne planira obnoviti postupak javne ponude dionica, već će se fokusirati na optimizaciju poslovanja. IPO priječe, između ostalog, pravila kineskih tržišta kapitala prema kojima treba čekati između jedne i tri godine prije pokretanja tog postupka nakon što kontrolni udio u tvrtci promijeni vlasnika.

Cijena dionice te tvrtke porasla je nakon objave vijesti o promjenama u vlasničkoj strukturi koje će rezultirati smanjenjem Maovog udjela. Isto se dogodilo i s cijenama dionica niza tvrtki koje su povezane s tom grupacijom. Investitori su vjerojatno bili ohrabreni uklanjanjem neizvjesnosti vezanih uz poslovanje i budućnost Anta, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.