Logo
Ispiši ovu stranicu

Tesla ima novu zvijezdu u usponu, SpaceX nova ulaganja Istaknuto

Tesla ima novu zvijezdu u usponu, SpaceX nova ulaganja

Tvrtka Tesla Motors je u zadnjem tromjesječju 2022. godine oborila rekord po broju proizvedenih i isporučenih vozila, ali nije ostvarila očekivanja analitičara.

Za podbačaj su okrivili logističke probleme, slabljenje potražnje (ponajprije u Kini), porast kamatnih stopa i strah od recesije, ali i pojačani pritisak konkurencije poput Forda, General Motorsa, Rivian Automotivea i grupacije Lucid.

Tesla je od listopada do prosinca isporučila 405.278 vozila, nešto manje od prognoziranih 431.117. Od toga su 388.131 bili kompaktni sedani Model 3, a 17.147 luksuzniji Model X i S. U istom razdoblju 2021. bilo je isporučeno 308.600 vozila.

Uspon prvog čovjeka Kine

Ukupno su u zadnjem kvartalu prošle godine proizveli 439.701 vozilo. Oko 34 tisuće vozila nije isporučeno zbog uskih grla u logistici. Ta je razlika tijekom trećeg tromjesječja iznosila oko 22 tisuće vozila.

Zbog smanjenja proizvodnje u tvornici u Šangaju tijekom siječnja očekuje se kako će Tesla zabilježiti nižu razinu proizvodnje i tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala.

Došlo je i do kadrovskih promjena u vrhu tvrtke. Tom Zhu, dosadašnji šef poslovanja u Kini, preuzeo je izravan nadzor nad pogonima u Sjedinjenim Državama, kao i poslovanjem na području Sjeverne Amerike i Europe, piše Reuters. I dalje će ostati dopredsjednikom Tesle za Kinu i najviše rangirani direktor zadužen za prodaju u Aziji.

Nova runda ulaganja u SpaceX

Čini se kako će njegova uloga biti ponajprije vezana uz rješavanje problema u globalnoj prodaji i isporuci, dok će se Elon Musk više baviti dizajnom i razvojem, u što je i dosad bio ponajviše upleten.

Zhu i njegov tim dovedeni su u Teslu krajem prošle godine kako bi se pozabavili problemima u proizvodnji u SAD-u. Pod njegovim vodstvom već spomenuta tvornica u Šangaju je brzo počela hvatati ritam nakon što je bila zatvorena zbog karantene.

Drugi Muskov projekt, tvrtka SpaceX, u novoj bi rundi financiranja mogla dobiti 750 milijuna američkih dolara, što bi njenu vrijednost podiglo na 137 milijardi USD. Ulaganje će vjerojatno predvoditi dosadašnji investitor Andreessen Horowitz, piše CNBC, ulagač koji je također sudjelovao i u Muskovu preuzimanju Twittera.

Tijekom 2022. godine u SpaceX je pristiglo više od dvije mlrd. USD investicija, uključujući i rundu vrijednu 250 mil. USD tijekom srpnja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.