Logo
Ispiši ovu stranicu

Inozemne igre ponovno mogu u prodaju na kineskom tržištu Istaknuto

Inozemne igre ponovno mogu u prodaju na kineskom tržištu

Kineska regulatorna agencija odobrila je dozvole za izdavanje za 45 inozemnih igara na tržištu te mnogoljudne države.

Time su dodatno uklonjena stoga ograničenja uvedena tijekom 2021. godine.

Prvi put nakon 2016. godine više je južnokorejskih igara dobilo odobrenje za ulazak na kinesko tržište. Vrijednosti dionica korejskih tvrtki za proizvodnju računalnih igara, među kojima su Netmarble, NCSOFT, Krafton, Kakao Games i Devsisters, porasle su nakon objave odluke kineskih vlasti.

Neka će ograničenja ostati

Među odobrenim naslovima pet (odnosno šest, računajući i povezane tvrtke) izdat će Tencent Holdings. Tu su, recimo, Nintendov Pokemon Unite i Valorant tvrtke Riot Games. Zeleno svjetlo za izlazak na kinesko tržište dan je i igri Gwent: The Witcher Card Came CD Projekta, kao i Don't Starve tvrtke Klei Entertainment.

Dozvole za izdavanje za prosinac također su dobile i 84 kineske igre. Osim Tencenta, odobrenje su dobili vlasnik TikToka ByteDance, XD i iDream Sky.

Regulatori su suspendirali proces odobravanja izdavanja dozvola za igre u kolovozu prošle godine. Domaći naslovi počeli su se vraćati na tržište u travnju ove godine, ali na inozemne je trebalo čekati sve do sad, kad je blagdanska sezona praktički završena.

Kina je najveće svjetsko tržište video igara. Ograničavanje izdavanja dozvola bio je značajan udarac za tvrtke kao što su Tencent i NetEase, koje poveći dio prihoda ostvaruju izdavanjem vlastitih i uvezenih igara.

Tencent je tek tijekom prošlog mjeseca primio prvu komercijalnu dozvolu za igru nakon više od godine i pol, što je protumačeno kao važan signal normalizacije odnosa politike prema toj grani industrije. Osnivač Tencenta Pony Ma rekao je kako se ta tvrtka treba prilagoditi strožim uvjetima licenciranja igara i kako će broj odobrenja za nove igre na kineskom tržištu dugoročno ostati ograničen, piše Reuters.

Prošle je godine Kina odobrila uvoz 76 naslova, a 2017. njih 456.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.