Logo
Ispiši ovu stranicu

A1 data centar dobio prestižni PCI DSS certifikat Istaknuto

A1 data centar dobio prestižni PCI DSS certifikat

Payment Card Industry Data Security Standard je skup pravila i postupaka namijenjen optimiziranju sigurnosti transakcija kreditnim i debitnim karticama te zaštiti vlasnika kartica od zloupotrebe osobnih podataka. Ovih strogih pravila mora se pridržavati svaka kompanija koja obrađuje ili pohranjuje podatke o platnim karticama pri čemu iznosi transakcija i njihova količina ne igraju ulogu.

Za koga je sve važan PCI DSS?

Ovaj certifikat odnosi se na sve trgovce, izdavatelje i kompanije koje obrađuju platne transakcije, odnosno koje su uključene u obradu kartičnog plaćanja neovisno jesu li smješteni u cloudu ili imaju usluge kolokacije sa svojom opremom smještenom u podatkovnom centru. PCI DSS standard važan je dakle za sve financijske institucije koje moraju biti sukladne.

A1DATA CENTAR16 VIDIClanakVelika
Proces dobivanja certifikata je izuzetno rigorozan i dobivanjem A1 podatkovni centar postao je PCI usklađeni pružatelj usluga. Zagrebački moderni data centar spreman je za prihvat drugih kompanija i financijskih usluga koje na siguran način mogu obrađivati i pohranjivati platne transakcije vlasnika kartica.

Sve se provjeravalo

Ovlaštena londonska konzultantska kompanija OBS Global, koja je kvalificirani revizor za sigurnost PCI standarda, provela je proces certificiranja. Kako bi se dobio certifikat potrebna je iznimna fizička sigurnost sustava, kvalitetno raspisane interne politike i procedure što se provjeravalo i posjetom te inspekcijom podatkovnog centra.

Prilikom pregleda utvrđivalo se zadovoljava li sigurnost i zaštita opreme najviše standarde te je li pod stalnim i strogim nadzorom (videonadzor, senzori pokreta, dvofaktorska autentikacija i brojni drugi sigurnosni sustavi).

Daniel Simic glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska VIDIClanakVelika
„Financijska industrija zahtjeva najviše standarde sigurnosti i zahvaljujući novom certifikatu, A1 poslovni korisnici imaju na raspolaganju usluge najviše razine kvalitete u ovom području. Uz postojeće usluge poput kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea, korisnicima podatkovnog centra pouzdan smo digitalni partner za sve sigurnosne izazove u dinamičnom svijetu financija. Ovo nam priznanje puno znači jer je uključivalo vrlo detaljan pregled svih poslovnih sustava i infrastrukture A1 podatkovnog centra, koji su tijekom testiranja dokazali da zadovoljavaju najviše kriterije“, izjavio je Daniel Šimić, glavni direktor za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Jedno od 12 glavnih područja koje obuhvaća PCI DSS jest fizička sigurnost sustava na kojima se obavljaju platne transakcije. Preduvjet za početak PCI DSS certificiranja A1 podatkovnog centra bile su kvalitetno raspisane interne politike i procedure kojima se kontrolira i nadzire fizički pristup do ICT opreme korisnika. Također, kako bi se zadržao certifikat, nužno je pravovremeno provjeravati i testirati sve propisane procedure i procese. I na kraju, A1 kao pružatelj usluge kolokacije mora sve svoje poslovne politike prilagođavati poslovnim potrebama korisnika te zakonskim promjenama.

Velika prednost tvrtki koje odaberu PCI DSS certificirani data centar

„Korisnik koji odabere uslugu kolokacije (naravno, mora i sam biti sukladan po PCI DSS), ne mora svake godine iznova obavljati reviziju sukladnosti pružatelja usluge kolokacije već može koristiti dokaz o sukladnosti podatkovnog centra sa standardima kako bi produljio svoj certifikat. Konkretno, A1 će kao pružatelj usluge kolokacije umjesto korisnika obaviti sve poslove vezane uz PCI certifikaciju. Time se korisniku usluge kolokacije u A1 podatkovnom centru smanjuju troškovi i uvelike pojednostavljuje poslovanje“ – pojasnio je Damir Bujan, ICT ekspert u A1 Hrvatska i konzultant prodaje rješenja podatkovnog centra.

Damir Bujan 1 VIDIClanakVelika
Jedini podatkovni centar iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta vrata je otvorio 2021. godine. Centar je opremljen vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane, otporan je na potrese do 9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici i unutar objekta razvedeno je oko 600 kilometara optičkih niti.

I prije samog otvaranja A1 podatkovni centar probudio je veliki interes korisnika. Kako se kontinuirano događa digitalna transformacija, te tvrtke sve više koriste cloud usluge, povećava se potreba za sigurnim i pouzdanim sustavima koji omogućuju takav rad. Infrastrukturna jezgra za takve usluge upravo je data centar, a rast broja korisnika potvrđuje i Damir Bujan: „Interes za uslugama podatkovnog centra bio je velik i prije samog otvorenja. Očekujemo i dalje velik interes tijekom 2023., pogotovo nakon dobivanja PCI DSS certifikata.“

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.