Logo
Ispiši ovu stranicu

Koje države postaju bitni igrači u globalnom lancu opskrbe? Istaknuto

Koje države postaju bitni igrači u globalnom lancu opskrbe?

Zbog geopolitičkih i inih razloga fokus lanaca opskrbe seli se s Kine na druge države. Pogledajmo njih pet koje bi mogle najviše profitirati.

Kao ogromna država s velikom i mladom populacijom, Indija je prirodna alternativa Kini kao svjetskoj tvornici.

Apple je, recimo, već počeo seliti dio proizvodnje svojih iPhonea u indijske savezne države Tamil Nadu i Karnatka, a razmatra i mogućnost proizvodnje iPada u toj zemlji.

U banci JP Morgan očekuju kako bi Apple mogao do kraja ove godine preseliti pet posto proizvodnje iPhonea 14 u Indiju, odnosno četvrtinu do 2025. godine.

Indija raspolaže velikim brojem radnika, dugom poviješću proizvodnje i podršku vlasti za razvoj i poticanje izvoza. Zabilježila je 83,6 milijardi američkih dolara izravnih inozemnih investicija tijekom protekle fiskalne godine. Ipak, još postoje značajne prepreke: birokracija, prekomjerna administracija, predugo donošenje odluka...

Neke biraju i sami Kinezi

Poput Kine, Vijetnam - također komunistička država - od 1986. godine proveo ubrzane gospodarske reforme. Polučile su rezultate, pa se u jednoj generaciji preobrazio iz jedne od najsiromašnijih nacija svijeta u ekonomiju srednje razine prihoda.

Privukli su više od 31,5 mlrd. USD izravnih inozemnih ulaganja, za devet posto više nego godinu prije, od čega je 50 posto otišlo u proizvodnju i obradu. Ključni aduti su mu proizvodnja odjeće, obuće, elektronike i električnih uređaja. Apple je i kod njih preselio dio proizvodnje iPhonea, a namjeravaju to učiniti i s MacBookovima.

Izravna strana ulaganja u Tajland utrostručila su se od 2020. do 2021. godine. Drugo po veličini gospodarstvo jugoistočne Azije nametnulo se kao igrač u proizvodnji automobilskih dijelova, vozila i elektronike. Privukli su Sony i Sharp, između ostalih, koji su u tu državu preselili pogone iz Kine. Pridružio im se i niz kineskih tvrtki, poput proizvođača solarnih panela JinkoSolar, koji žele iskoristiti niže cijene rada i izbjeći geopolitičke trzavice.

Bangladeš je također dobro iskoristio to što je dio opskrbnog lanca počeo izbjegavati Kinu. Glavna prednost mu je iznimno niska cijena rada. Najpoznatiji je po proizvodnji odjeće, ali nastoje privući i ulaganja u sektorima farmaceutike te poljoprivrede.

Malezija već godinama vreba priliku kako ugrabiti dio kolača kojim se inače obilno gostila Kina. Do 2020. su uspjeli privući bar 32 projekta, iako nisu objavili o kome se i o čemu točno radilo.

I prije pandemije su tehnološka ulaganja bila u porastu. Proizvođač čipova Micron je u Maleziju uložio 2018. godine 339 milijuna USD na rok od pet godina. Jabil, američki proizvođač zaštitnih maski za iPhone, također je proširio svoje poslovanje u toj zemlji.
Izravna inozemna ulaganja dosegla su tijekom 2021. godine 48,1 mlrd. USD, najviše u zadnjih pet godina. Najviše se ulagalo u proizvodnju elektronike i vozila, piše Business Insider.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.