Logo
Ispiši ovu stranicu

Bankman-Fried će se braniti sa slobode Istaknuto

Sam Bankman-Fried Sam Bankman-Fried Cointelegraph | Wikipedia

Osnivač kriptomjenjačnice FTX Sam Bankman-Fried pušten je kako bi se branio sa slobode uz jamčevinu od 250 milijuna američkih dolara.

Sud je kao osiguranje kako Bankman-Fried neće pokušati izbjeći ruci pravde prihvatio imovinu njegovih roditelja, ali uz uvjet ograničenja njegovog kretanja.

U američkom pravosudnom sustavu osumnjičenici imaju pravo na jamčevinu ako tužitelji ne dokažu kako njihov povratak na sud ne može biti osiguran. Pošto je Bankman-Fried optužen za financijske prijestupe, bilo bi iznenađujuće kad mu jamčevina ne bi bila odobrena.

Kako bi osigurao jamčevinu, morao je ponuditi dovoljno svoje imovine. Obično se prihvaća gotovinu, nekretnine i bilo što drugo vrijedno. Često u tome sudjeluju i članovi obitelji, kojima će jamčevina biti naplaćena u slučaju da osumnjičenik pobjegne.

Nije najveća jamčevina dosad

U slučaju Bankman-Frieda to su učinili njegovi roditelji, Joseph Bankman i Barbara Fried, koji su kao jamstvo ponudili svoj dom u gradu Palo Altu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Odluči li se on na bijeg, ta će kuća poslužiti za naplatu jamčevine. Ali, vlasti također mogu posegnuti i za njihovim bankovnim računima, dionicama...

No, to ne znači kako njegova obitelj doista raspolaže s četvrt milijuna USD. Sam Bankman-Fried je krajem studenog rekao kako mu je preostala možda jedna funkcionalna kreditna kartica s oko sto tisuća USD na računu s kojim je povezana.

Jamčevina koja mu je određena je povelika, ali nije i najveća ikad. Nedavno osuđena osnivačica startupa Theranos Elizabeth Holmes puštena je da se brani sa slobode 2018. godine uz jamčevinu od pola milijuna USD nakon što je predala putovnicu. Pokojni financijaš Bernard Madoff, odgovoran za Ponzijevu šemu vrijedu 65 mlrd. USD, pušten je na slobodu 2008. godine uz jamčevinu od 10 mil. USD, nakon što je predao putovnicu i pristao na strog režim nadzora.

Za očekivati je kako će i od Bankman-Frieda zatražiti putovnicu. Moguće je kako će mu biti određen kućni pritvor. Također, trebat će proći uobičajenu provjeru psihičkog i mentalnog zdravstvenog stanja. Do početka suđenja mogla bi proći i godina dana, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.