Logo
Ispiši ovu stranicu

Airbnb mora poreznim vlastima u EU dati podatke i obračunavati porez Istaknuto

Airbnb mora poreznim vlastima u EU dati podatke i obračunavati porez

Airbnb mora poreznim vlastima davati informacije o ugovorima o najmu i obračunavati porez u skladu s nacionalnim zakonodavstvom.

Tako je presudio Sud Europske unije nakon što su se iz Airbnb-ja potužili na talijanski zakon iz 2017. godine, prema kojem su ta i slične platforme za kratkoročni najam obvezne prosljeđivati podatke o ugovorima o najmu poreznim vlastima, kao i isplatiti poreznicima 21 posto prihoda od najma.

Airbnb se isprva obratio talijanskom sudu, tvrdeći kako su oporezivanje i drugi zahtjevi u suprotnosti s načelima Europske unije o slobodi pružanja usluga na području njenih 27 država-članica. Talijanski sud je na to zatražio mišljenje Suda Europske unije, koji je presudio kako europski zakoni ne isključuju zahtjeve za prikupljanje informacija i obračuna poreza u skladu s nacionalnim zakonodavstvom.

Dužni su 1,6 mlrd. eura?

Međutim, obveza imenovanja poreznog zastupnika predstavlja nerazmjerno ograničenje slobode pružanja usluga, također je navedeno u odluci Suda.

Udruga talijanskih hotelijera Federalberghi pozdravila je takvu odluku. Napomenuli su kako su bili tužitelj u ovom slučaju i optužili Airbnb za izbjegavanje plaćanja poreza u Italiji. Također su ocijenili kako nepravedna tržišna utakmica šteti tradicionalnom turističkom poslovanja i onima koji ispravno upravljaju novim oblicima ugostiteljstva.

Prema procjeni Federalberghija, Airbnb talijanskoj državi duguje oko 1,6 milijardi eura poreza koje nisu platili tijekom šest godina. No, u Airbnb-ju tvrde kako već podržavaju plaćanje poreza domaćina nakon što su uveli okvir za porezna izvješća, dogovoren i uobičajen u Europskoj uniji.

Naveli su također kako nemaju poreznog predstavnika koji bi zajamčio ubiranje poreza na prihod u Italiji. Prema njihovom mišljenju, odluka Suda jasno pokazuje kako su zahtjevi za angažmanom takvog predstavnika u suprotnosti sa zakonima Unije.

Najavili su kako će, dok čekaju na odluku talijanskog suda, nastaviti s napretkom usvajanja izvješća o porezu na dohodak na razini Unije, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.