Logo
Ispiši ovu stranicu

OpenAI očekuje milijardu USD prihoda u 2024. godini Istaknuto

OpenAI očekuje milijardu USD prihoda u 2024. godini

Tvrtka za razvoj umjetne inteligencije OpenAI očekuje milijardu američkih dolara prihoda u 2024. godini.

U pokretanju te tvrtke sudjelovali su Elon Musk (iako se kasnije distancirao od nje) i ulagač Sam Altman. S investicijom vrijednom milijardu USD podržao ju je i Microsoft. Njen vjerojatno najpoznatiji uradak je ChatGPT, robot temeljen na umjetnoj inteligenciji koji može razgovarati, pisati pjesme i eseje...

U OpenAI-ju očekuju nagli rast prihoda tijekom naredne dvije godine. Nadolazeća 2023. bi trebala donijeti 200 milijuna USD, dok bi u godini nakon trebali ostvariti milijardu USD prihoda. Njihova je tržišna vrijednost nedavno procijenjena na 20 mlrd. USD nakon sekundarne prodaje dionica.

Taj je startup je već potaknuo druge tvrtke na izradu aplikacija temeljenih na softveru s umjetnom inteligencijom koji stvara sadržaje, među kojima je najpoznatiji generator slika DALL-E 2.

Mogući suparnik Googleu?

Komercijalne proizvode počeli su nuditi 2020. godine. OpenAI prihode ostvaruje tako što naplaćuje razvojnim programerima licence za korištenje njihove tehnologije: peni za 20 tisuća riječi teksta i oko dva američka centa za izradu slike temeljem unosa opisa.

Među njihovim korisnicima su startupovi kao što su Synthesia i Jasper. Potonja je tvrtka uspjela privući tvrtke s popisa 500 najvećih časopisa Fortune na korištenje njihovih alata za stvaranje videa ili teksta.

Na OpenAI se također gleda ne samo kao na pružatelja usluga temeljenih na umjetnoj inteligenciji, već i kao mogućeg konkurenta Googleu u segmentu pretraživanja interneta. ChatGPT dosad je odgovorio na upite više od milijun korisnika dosad.

Microsoft, koji je uz financije osigurao i računalnu snagu za OpenAI, mogao bi od toga imati koristi. Predsjednik Microsofta Brad Smith očekuje kako ćemo tijekom iduće godine vidjeti napretke u razvoju umjetne inteligencije koji do prije dvije godine nisu bili očekivani prije 2033., piše Reuters.

Ali, pojedini su investitori skeptični oko toga. Pojedine velike tvrtke za rizična ulaganja odbile su financirati OpenAI jer nisu uvjerene u to mogu li opravdati visoku razinu procjenjene vrijednosti ili se doista uspješno natjecati sa suparnicima poput Googlea. Doduše, takve su tvrtke na primjeru kriptomjenjačnice FTX pokazale kako mogu prilično pogriješiti u procjeni.

Vjerojatno im ne odgovara ni to što je OpenAI ograničio povrat na ulaganja na investirani iznos puta sto ili manje u budućnosti.

S druge strane, Microsoft je razmatrao udvostručavanje svog udjela tijekom ove godine, računajući na pogodnosti koje bi razvoj umjetne inteligencije mogao donijeti segmentu poslovanja vezanom uz računalni oblak.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.