Logo
Ispiši ovu stranicu

IBM će nove napredne čipove proizvoditi u Japanu Istaknuto

IBM će nove napredne čipove proizvoditi u Japanu

IBM i Rapidus, novi proizvođač čipova iza kojeg stoji japanska vlada, najavili su suradnju s ciljem proizvodnje naprednih procesora u Japanu.

Japansko Ministarstvo industrije i trgovine najavilo je u studenom 2022. godine kako će u početku investirati 500 milijuna američkih dolara u Rapidus, zajedničko ulaganje koje predvode tehnološke tvrtke među kojima su Sony, NEC, Mitshubishi, Toyota, Softbank...
Iako je riječ o razmjerno maloj investiciji za granu industrije u kojoj tvornice koštaju na desetke milijardi USD, najavljena su nova ulaganja.

Ne počinju od nule

Viši dopredsjednik i direktor istraživanja u IBM-u Dario Gil rekao je kako će suradnja biti vezana uz proizvodnju čipova temeljenih na dvonanometarskoj tehnologiji, predstavljenoj tijekom 2021. godine.

Upitan može li Japan proizvoditi tako napredne elektroničke komponente u trenutku kad njegove najnaprednije tvornice irzađuju 40-nanometarske čipove, Gil je rekao kako ga to ne brine jer "Japan ne počinje od nule". IBM ima iskustva s proizvođačima poluvodiča u Japanu, kao i s dobavljačima opreme i materijala u toj državi.

Proizvodnja najnaprednijih čipova današnjice trebala bi krenuti do druge polovice ovog desetljeća. Nije još poznato kako će Japan financirati ovaj pothvat, kao ni gdje bi novi pogoni mogli biti smješteni.

Japan je, piše Reuters, davno izgubio premoć u proizvodnji procesora koju je svojedobno uživao.  Ali, kako su odnosi Kine i Sjedinjenih Država i dalje napet, u toj su državi požurili uhvatiti priključak kako njihovi proizvođači automobila i tvrtke koje se bave informacijskim tehnologijama ne bi ostale bez ključnih komponenti.

Rapidus je, piše Forbes, ranije dogovorio suradnju s belgijskim istraživačkim centrom IMEC, u sklopu koje će raditi na razvoju naprednih tehnologija za poluvodiče. Pojedinosti o suradnji s IBM-om nisu objavljene, ali vjerojatno će obuhvatiti razmjenu dozvola za korištenje intelektualnog vlasništva i sporazum o zajedničkom razvoju.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.