Logo
Ispiši ovu stranicu

Usprkos najavama, Black Friday je oborio rekorde u SAD-u Istaknuto

Usprkos najavama, Black Friday je oborio rekorde u SAD-u

Kupci su tijekom Crnog petka u Sjedinjenim Državama potrošili rekordnih 9,12 milijardi američkih dolara.

Taj je podatak iznijela tvrtka Adobe, koja prati prodaju na web odredištima trgovaca.

Ukupna prodaja online dan nakon američkog Dana zahvalnosti bila je za 2,3 posto veća nego u istom razdoblju 2021. godine.

Za porast je uvelike odgovorna potrošačka elektronika, čija je prodaja porasla za 221 posto u usporedbi s prosječnim danom u listopadu ove godine. Igračke su također bile popularne (porast od 285 posto), kao i oprema za vježbanje (+218 posto).

Popularna odgoda plaćanja

Brojni su kupci posegnuli za modelima koji omogućavaju odgodu plaćanja. Plaćanja po modelu Buy Now Pay Later bila su veća za 78 posto u usporedbi s tjednom koji je počeo s 19. studenim, dok je prihod od njih porastao za 81 posto.

Velika je potražnja bila za igraćim konzolama, bespilotnim letjelicama, Appleovim računalima MacBook, Dysonovim proizvodima i igračkama kao što su Fortnite, Roblox, Bluey, Funko Pop! i Disney Encanto.

Oboren je i rekord naručivanja putem mobilnih uređaja. Prošle je godine 44 posto narudžbi stiglo s pametnih telefonai tablet računala, dok je ove godine taj udio iznosio 48 posto.

Odlični rezultati za potrošnju online u SAD-u dolaze nakon što je i za Dan zahvalnosti dosegnuta najveća razina ikad (5,29 mlrd. USD, za 2,9 posto više nego lani). Kupci su u prosjeku trošili između dvije i tri milijarde USD dnevno, piše CNBC.

To bi mogao biti dobar nagovještaj za nadolazeće predblagdansko razdoblje. Prethodne najave su bile pesimističnije, a niz trgovaca je zabilježilo usporavanje prodaje tijekom listopada i početka studenog.

Potrošačko raspoloženje također je bilo razmjerno nisko, ponajprije zbog razina inflacije kakve nisu zabilježene u zadnjih skoro pa četiri desetljeća, ali i zbog općenito nepovoljne makroekonomske situacije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.