Logo
Ispiši ovu stranicu

HP-ovi prihodi u padu, otpustit će više tisuća radnika Istaknuto

HP-ovi prihodi u padu, otpustit će više tisuća radnika

HP je najavio kako će tijekom iduće tri godine otpustiti do šest tisuća zaposlenih.

HP trenutno ima oko 51 tisuću zaposlenih. Prije tri godine najavili su kako će smanjiti broj djelatnika za sedam do devet tisuća.

Otkazi bi trebali donijeti uštedu od barem 1,4 milijarde američkih dolara do fiskalne 2025. godine, od čega će 600 milijuna USD biti u fiskalnoj 2023. godini, koja završava s 31. listopadom 2023.

Objava je stigla u paketu s ne baš blistavim poslovnim rezultatima za proteklo tromjesječje.

Potop PC-ja, pisači stoje nešto bolje

Loši rezultati su, očekivano, posljedica smanjenja potražnje za osobnim računalima i računalnom opremom općenito nakon iznimno velikog rasta tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Kao što smo već pisali, isporuke PC-ja na globalnoj razini zabilježile su najgori pad od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Tijekom ovogodišnjeg četvrtog fiskalnog tromjesječja, zaključno s 31. listopadom, HP-ovi prihodi su pali za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosili su 14,8 mlrd. USD.

Odjel Personal Systems, koji obuhvaća i prodaju osobnih računala, zabilježio je pad prihoda od 13 posto, na 10,3 mlrd. USD, uz 21 posto manje isporučenih primjeraka. Prihod od prodaje potrošačima skliznuo je za 25 posto.

Pisači su bili u nešto blažoj silaznoj putanji. Prihodi su niži za sedam posto (4,5 mlrd. USD), uz tri posto manje isporučenih primjeraka.

Tijekom prethodnog kvartala prihod odjela Personal Systems pao je za tri, a printera za šest posto. Operativna marža također je manja. U prethodnom je tromjesječju iznosila 6,9 posto, da bi sad pala na 4,5 posto.

Za cijelu fiskalnu 2022. godinu u HP-u očekuju manju zaradu po dionici nego što se prognoziralo. Vjeruju kako će biti u rasponu između 3,2 i 3,6 USD po dionici. Analitičari su predviđali 3,62 USD, piše CNBC.

HP je tek zadnji u nizu tehnoloških tvrtki koje su odlučile srezati broj zaposlenih kako bi prilagodile poslovanje nepovoljnim okolnostima na tržištu.

Iz Meta Platforms stigla je najava o otpuštanju 11 tisuća radnika. Twitter je podijelio 3.700 radnih knjižica, a rezove su najavili i u Amazonu, Microsoftu (oko tisuću zaposlenih), Intelu, Seagateu, Salesforceu i drugima, dok će Apple i Google usporiti zapošljavanje.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.