Logo
Ispiši ovu stranicu

I Amazon sprema otkaze, neizvjesna sudbina Alexe Istaknuto

I Amazon sprema otkaze, neizvjesna sudbina Alexe

U Amazonu se pripremaju za moguće gašenje dijelova poslovanja koji ne donose zaradu kako bi smanjili troškove.

Nakon višemjesečnog postupka procjene Amazon je zaposlenicima u pojedinim neprofitabilnim odjelima poručio kako trebaju potražiti posao u drugim odjelima tog diva e-trgovine.

Koliko od trenutno deset tisuća djelatnica i djelatnika više neće raditi u Amazonu zasad nije poznato. Trenutno se čini kako bi moglo biti riječ o značajnom broju.

Roboti prvi na redu za rezanje

Amazon Robotics, odjel koji se bavi razvojem robotičkih sustava, navodno je već u potpunosti raspušten, što je zaposlenicima - sudeći prema pojedinim objavama na Linkedinu - došlo kao iznenađenje. Među odjelima koji bi mogli biti ugašeni je i dio maloprodaje.

Na meti preispitivanja našlo se i poslovanje vezano uz digitalnu osobnu pomoćnicu Alexu, trenutno ugrađenu u niz Amazonovih uređaja, koja je vjerojatno jedan od najpoznatijih servisa te tvrtke. Odjel koji radi na njoj zabilježio je više od pet milijardi američkih dolara gubitka na godišnjoj razini, prenosi Reuters. Zasad se razmatraju mogućnosti rezanja troškova jer se Alexu smatra važnim dijelom Amazonovog poslovanja i područja ulaganja.

Amazon je nedavno upozorio kako će poslovni rezultati u zadnjem tromjesječju 2022. godine biti slabiji od očekivanja.

Prihodi tijekom tog kvartala trebali bi biti između 140 i 148 milijardi američkih dolara, što je prilično niže od očekivanih 156 mlrd. USD, dok bi prodaja online tijekom tog razdoblja trebala rasti za samo 2,5 posto u odnosu na 2021. godinu. Također su najavili usporavanje zapošljavanja tijekom nekoliko narednih mjeseci zbog inflacije, rasta kamatnih stopa i općenito nepovoljnog makroekonomskog okruženja.

I druge velike tehnološke tvrtke smanjuju broj zaposlenih. Meta Platforms je podijelio više od 11 tisuća otkaza, Twitter više od 3.700, a Apple i Google su najavili usporavanje zapošljavanja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.