Logo
Ispiši ovu stranicu

Tržište u kaosu: Binance odustao od spašavanja FTX-a Istaknuto

Tržište u kaosu: Binance odustao od spašavanja FTX-a

Tržišta kriptovaluta pogodili su ozbiljni gubici nakon što su propali pregovori o spašavanju FTX-a, jedne od najvećih svjetskih mjenjačnica.

FTX trenutno ne može isplaćivati novac, a korisnicima je preporučio odustajanje od pohrane sredstava na njihove račune.

U pomoć posrnuloj mjenjačnici trebao je priskočiti njihov suparnik Binance, ali su od toga odustali nakon provedenog dubinskog snimanja stanja (due diligence), ali i nakon najava kako su američke vlasti pokrenule istragu vezanu uz FTX-ovo poslovanje.

Izgledi za spas FTX-a vrlo su mali

Prvi čovjek FTX-a Sam Bankman-Fried rekao je kako trenutno istražuje sve opcije kako spasiti tu tvrtku sa sjedištem na Bahamima. Ali, ne čini se kako će moći u kratkom roku priskrbiti sedam do osam milijardi američkih dolara, koliko se procjenjuje da je potrebno.

Bankman-Fried, čije je osobno bogatstvo još u rujnu ove godine bilo procjenjeno na 17 mlrd. USD, poručio je osoblju FTX-a kako je prioritet zaštititi korisnike i pomoći investitorima. Također je preuzeo odgovornost za krizu u kojoj se FTX našao. U svibnju je rekao kako bitcoin nema budućnost kao sredstvo plaćanja.

FTX-ov token FTT je tijekom ovog tjedna izgubio 90 posto vrijednosti. Trenutno se drži na tečaju od oko dva USD, što je tek nešto više od 1,5 USD, koliko je iznosila njegova najniža razina ikad zabilježena dosad. Bitcoin je u jednom trenutku pao na razinu ispod 16 tisuća USD, što nije zabilježeno od kraja 2020. godine. Tijekom ove godine izgubio je više od 60 posto na vrijednosti.

Sjeme kolapsa posijano je nekoliko mjeseci ranije, kad je Bankman-Fried pokušao pomoći drugim kripto tvrtkama koje su se našle u problemima.

Postoje rane naznake kako bi se slom tržišta kriptovaluta mogao preliti i na druga financijska tržišta, s posljedicama težim nego što je bio slučaj s krahom stablecoina TerraUSD i fonda Three Arrows Capital.

Fond za rizična ulaganja Sequoia Capital otpisao je 150 milijuna USD sredstava vezanih uz FTX. Među tvrtkama koje su izložene su kanadski Ontario Teachers Pension Plan, Tiger Global i japanski Softbank.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.