Logo
Ispiši ovu stranicu

Dva hrvatska startupa žele digitalizirati industriju kampiranja Istaknuto

Dva hrvatska startupa žele digitalizirati industriju kampiranja

Nakon što su primili više od 2,1 milijun eura investicija, dva domaća projekta pokrenuta 2019. godine surađivat će na istraživanju prilika na tržišta kampinga.

U Europi ima više od 30 tisuća registriranih kampova raznih veličina. Od toga ih je u Hrvatskoj preko 800. Dva hrvatska startupa - SWEN i CampMap - odlučila su modernizirati ovu granu turizma i pomoći joj zakoračiti u digitalno doba.

Tijekom zadnjih nekoliko godina svaki od njih zasebno bavio se razvojem rješenja za različite segmente kamping industrije.

Sustav za upravljanje i digitalne mape

SWEN je sustav upravljanja kampom (softver u kategoriji upravljanja imovinom, Property Managment System, odnosno PMS), koji je u razvoju pod okriljem agencije Bornfight od 2019. godine.

Pošto su postojeći sustavi na tržištu bili u pravilu izrađeni za i prilagođeni potrebama hotela, u suradnji s kampom Šimuni nastala je ideja o izradi specijaliziranog sustava za upravljanje kampovima. Do danas je Bornfight, zajedno s privatnim investitorima, u ovaj projekt uložio više od 1,6 milijuna eura.

S druge strane, CampMap je sustav digitalne kartografije kampova pokrenut 2020. godine u Rijeci.

Radi se o aplikaciji koja nudi ljubiteljima kampiranja realistične digitalne mape kampova sa svim informacijama na jednome mjestu: opis, veličinu i položaj parcela, fotografije u 360 stupnjeva, poziciju sanitarnih čvorova i ostalih usluga kampa, radno vrijeme restorana i recepcije, ponudu sportskih sadržaja i drugo, uključujući i GPS navigaciju za lakše snalaženje unutar kampa.

Taj je projekt 2019. godine pokrenuo Simon Neal, Škot s hrvatskom adresom, koji ga je isprva financirao vlastitim sredstvima.

Već iduće godine privukao je investiciju vrijednu 50 tisuća eura od fonda Fil Rouge Capital, što je tijekom prošle i ove godine povećano na 500 tisuća eura.

Sad su ta dva projekta udružila snage. Suradnja je trenutno u fazi daljnjeg istraživanja tržišta, s ciljem otkrivanja i validiranja prilike za zajedničku inovaciju.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.