Logo
Ispiši ovu stranicu

Biti ili ne biti: Do ovog petka Elon Musk mora preuzeti Twitter Istaknuto

Biti ili ne biti: Do ovog petka Elon Musk mora preuzeti Twitter

Do petka, 28. listopada, Elon Musk mora po nalogu suda završiti preuzimanje Twittera, ako želi izbjeći nastavak parnice pokrenute nakon što ga je Twitter tužio zbog izbjegavanja preuzetih obveza.

Zasad je još neizvjesno kako će Musk uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju. Osigurao je 12,5 milijardi američkih dolara putem zajmova koje su odobrile velike banke, ali treba skupiti još 31,5 mlrd. USD.

Dio potencijalnih investitora navodno se povukao još početkom ljeta, kad se Musk počeo premišljati hoće li preuzeti Twitter ili neće. Među onima koji su se povukli su Apollo Global Management i Sixth Street Partners.

Hoće li vlasti stopirati akviziciju?

Procjenjuje se kako će Musk morati prodati dionice Tesle vrijedne između pet i deset mlrd. USD kako bi uspio financirati akviziciju.

U priču bi se mogle uplesti i američke vlasti. Vlada Sjedinjenih Država razmatra mogućnost sigurnosne provjere Muskovog poslovanja, uključujući i preuzimanje Twittera, s ne bi li ustanovila postoji li prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Naime, kupovinu Twittera financijski treba podržati niz inozemnih investitora, među kojima su saudijski kraljević Alwaleed bin Tatal i kineski Binance Holdings.

Musk je također u međuvremenu najavio kako namjerava smanjiti broj zaposlenih u Twitteru za čak 75 posto.

Još u svibnju ove godine, otprilike mjesec dana nakon što se obvezao preuzeti Twitter, pričao je o planovima prema kojima bi broj zaposlenih u toj tvrtci bio povećan sa sadašnjih 7.500 na 11.072 do 2025. godine.

Nema promjena u Twitterovom poslovanju koji bi mogli pravdati tako drastičan kadrovski rez. No, moguće je kako su u tome ulogu odigrali vanjski čimbenici.

Ponajprije je riječ o nesigurnom i neizvjesnom općem makroekonomskom okruženju, koje upućuje na to kako će gospodarstvo značajno usporiti i naći se u recesiji. U takvim situacijama oglašivači režu budžete što će tvrtke poput Twittera, koje žive od oglašavanja, neminovno osjetiti u vidu pada prihoda.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.