Logo
Ispiši ovu stranicu

Intel sprema na tisuće otkaza, mijenja poslovni model Istaknuto

Intel sprema na tisuće otkaza, mijenja poslovni model

U Intelu se spremaju na veliko smanjenje broja zaposlenih, u sklopu kojeg bi tisuće ljudi moglo dobiti otkaze već tijekom listopada.

Na taj su se potez u jednom od najvećih proizvođača procesora na svijetu odlučili zbog pada potražnje za osobnim računalima.

Otkazi bi mogli krenuti već tijekom ovog mjeseca. Pojedini Intelovi odjeli, uključujući marketing i prodaju, mogli bi biti smanjeni i za do 20 posto.

Kreće proizvodnja za druge naručitelje

Intel je u srpnju 2022. godine imao 113.700 zaposlenih diljem svijeta. Tijekom tog mjeseca su srezali prognoze o prodaji i zaradi tijekom ove godine, nakon što su podbacili s poslovnim rezultatima u odnosu na očekivanja i najave za drugo ovogodišnje tromjesječje.

Razina inflacije kakva nije zabilježena desetljećima i ponovno otvaranje reda i škola nakon pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 doveli su do pada potražnje za PC-jima.

Proizvođači čipova također imaju problema zbog ograničenja nametnutih karantenom u ključnim tržištima poput kineskog i ruske invazije na Ukrajinu, što je pogoršalo već prisutne probleme s lancima opskrbe i također negativno utjecalo na potražnju.

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger uputio je zaposlenicima te tvrtke memorandum u kojem je izložio planove o stvaranju modela koji predviđa korištenje njihovih pogona za izradu čipova za vanjske naručitelje. Takav poslovni model koristi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), koji i dominira tim segmentom tržišta. Intel je dosad uglavnom proizvodio vlastite procesore, piše Reuters.

Zaokret prema novom poslovnom modelu Gelsinger je najavio još u ožujku 2021. godine.

Kao što smo već pisali, isporuke PC-ja na globalnoj razini zabilježile su najgori pad od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Ovisno o procjenama, broj isporučenih računala tijekom trećeg kvartala 2022. godine bio je manji za 15 do 19,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Od pet najvećih proizvođača PC-ja samo je Apple zabilježio rast, i to od 40 posto.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.