Logo
Ispiši ovu stranicu

YouTube će tvorcima sadržaja dati 45 posto prihoda od oglasa Istaknuto

YouTube će tvorcima sadržaja dati 45 posto prihoda od oglasa

YouTube je predstavio novi način kako tvorci sadržaja mogu zarađivati na video zapisima kratkog formata na toj platformi.

Ponudit će kreatorima u kategoriji Shorts uključivanje u njihov program Partner, pod uvjetom da imaju barem deset milijuna pregleda u zadnjih 90 dana. Tvorci sadržaja moći će dobiti 45 posto prihoda od oglašavanja u toj kategoriji.

Oglasi za Shorts neće biti prikačeni za pojedini video zapis već će biti emitirani između njih.

Svakog mjeseca prihodi od svih tih oglasa bit će objedinjeni i potom isplaćeni tvorcima sadržaja temeljem njihovog udjela u ukupnom broju pregleda u kategoriji Shorts i vlasnicima prava na glazbu korištenu u videu. Ostatak će zadržati YouTube, piše Tech Crunch.

Tvorcima sadržaja bit će dostupan servis Creator Music, trenutno u beta fazi testiranja, u kojem će biti glazba koju će moći kupiti za korištenje u video zapisima. Na raspolaganju će biti i nova mogućnost dijeljenja prihoda, u kojoj kreatori sadržaja i vlasnici prava na glazbu mogu ostvariti prihode.

Pod pritiskom TikToka

Najveća svjetska platforma za streaming video sadržaja teško se nosi s pritiskom konkurencije TikToka, aplikacije koja je u kratkom razdoblju uspjela prikupiti milijardu mjesečno aktivnih korisnika.

Kategorija Shorts, uvedena 2020. godine, bila je odgovor na taj izazov. Ponudila je mogućnost izrade i objave video zapisa dugih minutu, koji privlače više od 1,5 mlrd. gledatelja mjesečno.

Tijekom travnja ove godine YouTube je pokrenuo fond vrijedan sto milijuna američkih dolara kako bi potaknuo tvorce sadržaja na korištenje njegove platforme i zadržao najtalentiranije kreatore.

Novi plan dijeljenja prihoda korak je dalje u tom smjeru. Ujedno je i potez na koji TikTok tek treba pronaći odgovor.

YouTube je Googleu donio 14,2 mlrd. USD prihoda od oglašavanja tijekom prve polovice 2022. godine, devet posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ali, podaci o prodaji u zadnjem tromjesječju pokazali su najsporiji rast otkad je Google počeo objavljivati te podatke prije tri godine.

Iako YouTubeu probleme stvaraju nepovoljni makroekonomski čimbenici na globalnoj razini, financijski analitičari kažu kako je za to odgovoran i TikTok, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.