Logo
Ispiši ovu stranicu

Vlasti traže Interpolovu tjeralicu za suosnivača Terraform Labsa Istaknuto

Vlasti traže Interpolovu tjeralicu za suosnivača Terraform Labsa

Južnokorejske vlasti odbile su tvrdnje suosnivača tvrtke Terraform Labs Do Kwon kako nije u bijegu i od Interpola zatražile izdavanje globalne tjeralice za njim.

Do svibnja ove godine Terraform Labs bio je jedan od većih startupova koji su baviili kriptovalutama. Ali, Kwon je krajem travnja odletio u Singapur i potom raspustio tu tvrtku.

Uslijedilo je urušavanje stablecoina TerraUSD i kriptovalute Lune, pri čemu je izgubljeno 40 milijardi američkih dolara.

Pokušaj sprječavanja bijega

Binance, Coinbase i druge velike mjenjačnice kriptovalutama obustavile su tada trgovinu UST-om i Lunom. Krah Lune bio je važan u slomu Three Arrows Capitala, hedge fonda koji se bavio kriptovalutama.

Uslijedile su brojne tužbe protiv Kwona zbog prijevare, izbjegavanja plaćanja poreza i nelegalnog prikupljanja sredstava, podignute u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama

Južnokorejske vlasti uvjerene su kako Kwon nema namjeru surađivati s istragom koja je u međuvremenu pokrenuta i odgovoriti na njihova pitanja. Od Ministarstva vanjskih poslova zatražili su ukidanje važenja njegove putovnice, zbog toga što raspolažu neizravnim dokazima kako pokušava pobjeći. Između ostalog, nekoliko ljudi ključnih za financije Terraform Labsa također je napustilo Koreju kad i Kwon.

Interpolova globalna tjeralica može biti upotrijebljena kako bi se onemogućilo izdavanje viza, ograničio prijelaz granica i omogućilo uhićenje, izručenje i druge pravne akcije.

Kwon je tijekom proteklog vikenda na Twiitteru ustvrdio kako u potpunosti surađuje jer nema što skrivati. Rekao je također kako nije u bijegu i želi komunicirati s vlastima.

Uz odobrenje Terraformove zajednice Kwon je ponovno pokrenuo projekt s kriptovalutama, ali ovog puta bez takozvanog algoritamskog stablecoina. Nakon što je Južna Koreja prošlog tjedna izdala nalog za uhićenjem Kwona brojni su investitori prodali svoje pozicije u obnovljenom tokenu Luni.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.