Logo
Ispiši ovu stranicu

Adobe kupuje startup za 20 mlrd. USD Istaknuto

Adobe kupuje startup za 20 mlrd. USD

Adobe će preuzeti dizajnersku platformu u računalnom oblaku Figmu za 20 milijardi američkih dolara.

Akvizicija koja kombinira isplatu u gotovini i dionicama najveća je dosad te vrste kad je riječ o startupu u privatnom vlasništvu.

Adobe će njome steći vlasništvo nad tvrtkom koja upravlja dizajnerskom platformom za suradnju na webu i koju rado koriste tehnološke tvrtke poput Zooma, Airbnb-a i Coinbasea.

Također će dobiti i ekspertizu vezanu uz izgradnju web preglednika. S druge strane, Figmini korisnici imat će pristup Adobeovim tehnologijama vezanim uz fotografiju, ilustraciju i video.

Je li plaćeno previše?

Glavni izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen u Figmi vidi budućnost poslovanja koja donosi ogromne prilike, u kombinaciji s Adobeovim proizvodima kao što su čitač dokumenata Acrobat i online bijela ploča Figjam.

Postignuta cijena odličan je izlazak iz investicije za ulagače u Figmu, među kojima su Index Ventures, Greylock Partners i Kleiner Perkins. Samo bi Kleiner Perkins, koji je u Figmu uložio 2018. godine, trebao po zaključenju transakcije ostvariti više od sto puta veći povrat investicije, piše Reuters.

Tržište kapitala nije dijelilo njihov entuzijazam pa je cijena dionice Adobea po objavi najave preuzimanja pala za 17 posto.

Iako se ne protive preuzimanju, brojni dioničari smatraju kako je Adobe platio previše za tvrtku čija je vrijednost bila procjenjena na oko 10 mlrd. USD prije nešto više od godine dana i koja ostvaruje oko 400 milijuna USD prihoda godišnje.

Figma bi Adobeu trebala početi donositi zaradu tri godine nakon zaključenja transakcije. Vrijednost tržišta na kojem se može natjecati bi do 2025. godine trebala dosegnuti 16,5 mlrd. USD.

Kad je riječ o akvizicijama, Adobe je jedna od najaktivnijih tvrtki Silicijske doline. Dosad su preuzeli više različitih tvrtki, nastojeći obraniti tržišnu poziciju. Prije Figme naviše su platili za proizvođača softvera Marketa - 4,7 mlrd. USD 2018. godine

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.