Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple će koristiti najnovije tajvanske čipove za iPhone Istaknuto

Apple će koristiti najnovije tajvanske čipove za iPhone

Apple namjerava tijekom iduće godine u svoje pametne telefone i računala Mac ugrađivati procesore proizvedene u TSMC-u.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company trebao bi preuzeti masovnu proizvodnju mobilnog čipa A17, koji je trenutno još u fazi razvoja. Pri izradi će biti korištena TSMC-ova tehnologija N3.

Trebao bi biti dostupan tijekom druge polovice 2023. godine i naći se u top modelima iPhonea koji će tada biti predstavljeni. Sadašnju generaciju iPhonea pokreće procesor A15, a bit će i u modelu iPhone 14 Pro.

TSMC trenutno kontrolira oko 54 posto svjetskog tržišta izrade čipova po narudžbi. Osim Applea, opskrbljuje procesorima Qualcomm i niz drugih tvrtki, piše Reuters.

Utrka za novom tehnologijom

Apple bi trebao biti prvi koji će koristiti TSMC-ovu trinanometarsku tehnologiju proizvodnje procesora.

N3E je nadograđena inačica sadašnje tehnologije, koja je u proizvodnju uvedena tek tijekom ove godine. Trebala bi ponuditi bolje performanse i višu razinu energetske učinkovitosti u odnosu na prethodna izdanja, piše Nikkei Asia.

Osim TSMC-a, i u Samsungu se nadaju kako će biti među prvima koji će tijekom ove godine u masovnu proizvodnju pustiti čipove s trinanometarskom tehnologijom. Intel je također bio najavio kako želi biti među prvim korisnicima TSMC-ove trinanometarske tehnologije, još tijekom ove ili početkom iduće godine. Ali, u međuvremenu su odgodili narudžbu do barem 2024. godine.

Ta je tehnologija pogodna za proizvodnju svih vrsta procesora i grafičkih čipova za pametne telefone, stolna računala i web poslužitelje, kao i za korištenje u projektima vezanim uz umjetnu inteligenciju.

Buduća izdanja iPhonea mogla bi se međusobno razlikovati ne samo po kamerama i zaslonima, već i po tome koje procesore i memorijske čipove koriste. Naime, procjenjuje se kako troškovi rastu barem 40 posto prije prijelazu s pet- na trinanometarsku tehnologiju.

Američke vlasti nedavno su AMD-u i Nvidiji zabranile izvoz čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu. Ta bi zabrana mogla biti uskoro proširena.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.