Logo
Ispiši ovu stranicu

SAD priprema moguće proširenje zabrane izvoza čipova u Kinu Istaknuto

SAD priprema moguće proširenje zabrane izvoza čipova u Kinu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava tijekom idućeg mjeseca proširiti ograničenja isporuke poluvodiča iz Sjedinjenih Država u Kinu.

Riječ je o procesorima koje se koristi za umjetnu inteligenciju i alate za izradu čipova.

Američko Ministarstvo trgovine trebalo bi objaviti nova pravila s ograničenjima, temeljenima na onima koja su već bila poslana ranije ove godine tvrtkama KLA, Lam Research i Applied Materials.

Predviđena je zabrana izvoza kineskim tvornicama koje proizvode napredne poluvodiče sa sub-14 nanometarskim procesom ako proizvođači ne pribave odgovarajuću dozvolu Ministarstva trgovine. Također će biti regulirana ograničenja postavljena tvrtkama Nvidia i Advancend Micro Devices tijekom prošlog mjeseca.

Moguće je kako će biti dodana i nova ograničenja koja se odnose na Kinu.

Ograničenja bi mogla biti proširena

Američko Ministarstvo trgovine ima ovlasti na brzinu postaviti pravila poput ovih kako bi moglo zaobići dugoročan postupak pripreme i pisanja pravila koja će se odnositi na sve tvrtke. Ali, brži način vrijedi samo za tvrtke koje su o ograničenjima obavještene pisanim putem.

Kad se ta pisma pretoči u službena pravila, njihov će doseg biti proširen i može obuhvatiti druge američke tvrtke koje se bave proizvodnjom temeljenom na sličnim tehnologijama.

Među njima bi se mogle naći i tvrtke koje nastoje konkurirati Nvidinijoj i AMD-ovoj dominaciji na tržištu procesora za umjetnu inteligenciju. Na isti segment tržišta ciljaju i tvrtke kao što su Intel i startupovi poput Cerebras Systems.

Nije isključeno ni kako će se pravila odnositi i na tvrtke koje koriste takve čipove u svojim proizvodima, kao što su Dell, Hewlett Packard i Super Micro Computer.

Američke vlasti smatraju kako su napredni procesori slaba točka kineskog tehnološkog sektora, koju je moguće upotrijebiti kako bi održali vlastitu tehnološku dominaciju, piše Reuters.

Nedavno je američkim tehnološkim tvrtkama koje primaju sredstva iz saveznog proračuna također zabranjena gradnja pogona s naprednom tehnologijom u Kini tijekom narednih deset godina.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.