Logo
Ispiši ovu stranicu

Brazil oglobio Apple zbog punjača za iPhone Istaknuto

Brazil oglobio Apple zbog punjača za iPhone

Brazil je iznenadio Apple zahtjevom prema kojem u toj državi više ne može prodavati pametne telefone iPhone bez punjača.

Od jabučara je to zatražilo brazilsko Ministarstvo pravde i javne sigurnosti, koje tvrdi kako Tim Cook i društvo građanima te države prodaju nepotpun proizvod. Također smatraju kako je riječ o "namjernoj diskriminatorskoj praksi usmjerenoj protiv potrošača".

Nisu prihvatili obrazloženje prema kojem je uklanjanje punjača potez usmjeren ka smanjenju elektroničkog otpada i zaštiti okoliša. Štoviše, u brazilskoj nacionalnoj agenciji za zaštitu potrošača Senacon uvjereni su kako nema dokaza o tome da prodaja iPhonea bez punjača ima pozitivan utjecaj na okoliš. Umjesto izbacivanja punjača predložili su im prebacivanje na standard USB-C.

Mogli su i lošije proći

Zbog svega navedenog brazilske su vlasti Appleu odrezali globu u vrijednosti od oko 2,3 milijuna američkih dolara i iPhone uklonili s popisa registriranih uređaja pri nacionalnoj telekomunikacijskoj agenciji Anatel.

Div iz Cupertina mogao je i lošije proći. Naime, brazilski regulatori nisu posegnuli za naplaćivanjem globe svaki dan do ispunjenja zahtjeva. No, to bi se moglo dogoditi ako se u dogledno vrijeme ne odluče pridržavati zadanih smjernica.

Apple je pod pritiskom brazilskih regulatornih tijela od 2021. godine, kada je agencija za zaštitu potrošača PROCON-SP oglobila Apple s dva milijuna USD zbog sličnih razloga.

Radi uklanjanja punjača postupak je bio pokrenut i protiv Samsunga. No, južnokorejska je korporacija vratila punjače s modelima Galaxy Z Flip 4 i Z Fold 4 za brazilsko tržište, pa nije bila oglobljena, piše 9 to 5 Mac.

Brazil će također slijediti primjer Europske unije i inzistirati na tome da svi pametni telefoni koriste USB-C. Rok za usklađivanje postavili su na 1. srpnja 2024. godine, što je ranije nego u Uniji koja je to ostavila za kraj 2024.

Velika Britanija neće na tome inzistirati, a čini se kako ni u Sjedinjenim Državama neće biti ozbiljnijih pomaka u tom smjeru, piše Tech Radar.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.