Logo
Ispiši ovu stranicu

Instagram mora platiti 400 milijuna eura globe Europskoj uniji Istaknuto

Instagram mora platiti 400 milijuna eura globe Europskoj uniji

Nakon dvije godine istrage irska regulatorna agencija Data Protection Commission oglobila je Meta Platforms kaznom od 405 milijuna eura.

Do globe od blizu pola milijarde eura došlo je zbog propusta u upravljanju podacima tinejdžera. Odluka DPC-a je konačna i trebala bi biti objavljena tijekom idućeg tjedna.

Instagram se ogriješio o odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation, GDPR), i to na dva načina.

Omogućili su, naime, osobama starim između 13 i 17 godina otvaranje poslovnog korisničkog računa na svojoj platformi, što je podatke tih osoba učinilo javno dostupnima. Instagram je također podatke s korisničkih računa pojedinih maloljetnika također učinio javno dostupnima.

Još je nekoliko istraga u tijeku

Zbog toga je njegovovoj matičnoj tvrtci Meti odrezana treća i dosad najveća globa.

Prije toga su morali platiti 225 milijuna eura zbog toga što Whatsapp nije na odgovarajući način obavijestio građane Europske unije o tome kako prikuplja i koristi njihove podatke, kao i kako ih dijeli s Metom. Prva globa, u iznosu od 17 milijuna eura, bila je vezana uz probleme s bilježenjem sigurnosnih propusta i upada u računalne sustave te tvrtke.

DPC trenutno vodi još nekoliko istraga protiv velikih tehnoloških tvrtki, među kojima je i Meta, piše Verge. Najveću globu dosad izrekli su Amazonu u srpnju 2021. godine. također zbog krošenja GDPR-a.

Iz Mete su najavili žalbu jer se ne slažu s načinom na koji je iznos globe izračunat. Istaknuli su također kako su prije više od godinu dana promijenili postavke privatnosti pa podatke tinejdžera po početnim postavkama mogu vidjeti samo njihovi kontakti, a odrasle osobe ne mogu slati poruke tinejdžerima koji ih ne prate.

Meta je već neko vrijeme pod pritiskom javnosti zbog svog odnosa prema sigurnosti djece na platformama u njenom vlasništvu. Prošle su godine obustavili rad na razvoju aplikacije Instagram Kids nakon što je zviždačica Frances Haugen javno ustvrdila kako su ignorirali rezultate vlastitih istraživanja prema kojima Instagram može negativno djelovati na mentalno zdravlje tinejdžera.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.