Logo
Ispiši ovu stranicu

Bijela kuća Nvidiji zabranila izvoz čipova u Kinu Istaknuto

Bijela kuća Nvidiji zabranila izvoz čipova u Kinu

Američke vlasti zabranile su tvrtci Nvidia izvoz u Kinu dva top modela računalnih procesora, namijenjena radu s umjetnom inteligencijom.

Riječ je o čipovima A100 i H100, osmišljenima kako bi ubrzali zadaće vezane uz strojno učenje. Do naloga za obustavu isporuke došlo je zbog rizika kako bi ti proizvodi mogli biti korišteni u vojne svrhe ili biti proslijeđeni nekome tko će ih u te svrhe koristiti.

Iz Nvidije su priopćili kako bi zabrana mogla dovesti do problema u dovršetku razvoja modela H100, perjanice u ponudi koju je tvrtka bila najavila tijekom ove godine.

Moguć gubitak 400 milijuna USD

AMD je također dobio sličnu zabranu, koja se odnosi na njihove procesore MI250, također namijenjene za korištenje u području umjetne inteligencije. U toj tvrtci vjeruju kako zabrana neće imati posljedica za čipove MI100, kao ni materijalnih posljedica po njihovo poslovanje.

Američko Ministarstvo trgovine nije objavilo pojedinosti o zabranama i novim pravilima za procesore namijenjene radu s umjetnom inteligencijom.

Rekli su tek kako preispituju svoju politiku i praksu u odnosima s Kinom kako napredne tehnologije ne bi završile u pogrešnim rukama, ali i kako bi zaštitili američke nacionalne i vanjskopolitičke interese.

Procjenjuje se kako kineske tvrtke i organizacije bez američkih procesora neće moći obaviti napredne računalne zadaće poput prepoznavanja slike i govora na isplativ način.

Prepoznavanje slika i obrada prirodnog jezika često su prisutne tehnologije u aplikacijama za pametne telefone. Ali, mogu biti korištene i u vojne svrhe - primjerice, za pregledavanje satelitskih snimki u potrazi za oružjem i bazama, kao i filtriranje digitalne komunikacije u obavještajnom radu.

Nvidia je dogovorila prodaju zabranom zahvaćenih procesora u vrijednosti od 400 milijuna američkih dolara tijekom ovog tromjesječja.

Ne odluče li se Kinezi za kupovinu alternativnih Nvidijinih proizvoda, Nvidia bi mogla taj novac izgubiti. Stoga od američke vlade namjeravaju zatražiti izuzeće. Nitko im ne jamči kako će ga i dobiti, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.