Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple će izravno kupcima nuditi kratkoročne zajmove Istaknuto

Apple će izravno kupcima nuditi kratkoročne zajmove

Apple je napravio najveći iskorak u svijet financija dosad. Počet će nuditi zajmove izravno kupcima u sklopu svog novog proizvoda iz kategorije kupi sad-plati kasnije.

Servis Apple Pay Later bit će u stopostotnom vlasništvu tvrtke Apple Financing. Nudit će kratkoročne zajmove putem milijuna američkih trgovaca koji već koriste usluge plaćanja putem iPhonea i online.

Time će preuzeti ulogu koju su dosad za njega obavljale banke partneri poput Goldman Sachsa. I dalje će koristiti bankarske usluge jer nemaju dozvolu za izravno izdavanje vjerodajnica o plaćanju, ali će pod njihovim okriljem biti ugovaranje i pozajmice.

Dovoljno gotovine za pokrivanje gubitaka

Takav način poslovanja će Appleu omogućiti ubiranje naknada od svake transakcije, kao i veću razinu kontrole nad podacima, što bi moglo ubrzati širenje ponude njihovih financijskih proizvoda na međunarodnom tržištu. Ali, ujedno time i preuzimaju rizik gubitka financijskih sredstava ukoliko netko ne vrati posuđeni novac.

Za razliku od niza drugih servisa kao što su Apple Music, iCloud i TV Plus, financijska usluga Apple Card je zasad dostupna samo na području Sjedinjenih Država.

Iako nisu otkrili pojedinosti o tome kako će ovaj segment poslovanja konkretno funkcionirati, Apple raspolaže s dovoljno gotovine za pokrivanje eventualnih gubitaka. Krajem ožujka ove godine na računu su imali 73 milijarde američkih dolara, piše Ars Technica.

Apple Pay Later tek je najnovija u nizu financijskih usluga koje jabučari nude putet aplikacije Wallet, predinstalirane na svaki iPhone.

Apple Pay, predstavljen 2014. godine, omogućava vlasnicima iPhonea i Apple Watcha korištenje kreditnih i debitnih kartica za beskontaktna plaćanja. Od 2017. godine dodana je mogućnost slanja novca drugim korisnicima putem usluge koja se sad zove Apple Cash.

Amazon, PayPal, Stripe, Shopify, Block (ranije poznat kao Square) i drugi nude putem svojih platformi mogućnost financiranja malim tvrtkama. No, razmjerno je malo tvrtki koje to nude potrošačima kao što to Apple namjerava učiniti. Među njima su specijalizirane tvrtke poput Klarne i Affirma.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.