Logo
Ispiši ovu stranicu

Bliži se kraj prve faze izrade Strategije digitalne Hrvatske Istaknuto

Bliži se kraj prve faze izrade Strategije digitalne Hrvatske

Do 6. lipnja bit će zaprimani prijedlozi i ideje vezani uz ključna područja Strategije digitalne Hrvatske.

Pod koordinacijom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURD) i tvrtke Deloitte započeo je rad na definiranju nacrta prijedloga Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2030. godine.

Odluku o izradi Strategije donijela je Vlada na sjednici održanoj krajem srpnja 2021. godine. Izrada ovog dokumenta osigurana je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Postupak izrade Strategije pokrenut je sredinom svibnja ove godine. Podloga za izradu Strategije je indeks DESI, temeljem kojeg će biti određeni ciljevi i aktivnosti za njihovo ostvarivanje. Trebala bi predvidjeti potrebu uvažavanja postojećih standarda, najboljih praksi i načela dizajna kod razvoja novih usluga, sustava i platformi.

Četiri ključna područja

Strategija bi trebala pokrivati četiri prioritetna područja:

  • digitalizacija javne uprave i pravosuđa
  • razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža
  • razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta
  • digitalna tranzicija gospodarstva.

Prva faza definiranja Strategije podrazumijeva popunjavanje upitnika pripremljenih za radne skupine za sva četiri navedena ključna područja. Stoga ako smatrate kako imate što za reći i predložiti, uključite se sa svojim idejama i komentarima u područjima koja su vam najzanimljivija.

Rokovi za izradu Strategije su prilično kratki - prvi je u ponedjeljak, 6. lipnja - pa stoga nemojte propustiti priliku ako se želite uključiti u prvi dio njenog definiranja.

Hrvatska udruga poslodavaca ponudila je primjere digitalnih strategija država koje su ovaj dokument već definirale i usvojile prije nas. Među njima su Irska i Slovačka.

Nacionalna razvojna strategija 2030. izrađena je 2020. godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.