Logo
Ispiši ovu stranicu

Twitter mora platiti 150 mil. USD zbog obmanjivanja korisnika Istaknuto

Twitter mora platiti 150 mil. USD zbog obmanjivanja korisnika

Uz globu od 150 milijuna dolara Twitter će morati obavijestiti korisnike kako ih je obmanuo, a neće smjeti ni koristiti ilegalno prikupljene podatke.

Kako je priopćila američka regulatorna agencija Federal Trade Commission (FTC), Twitter je od svojih korisnika izrijekom zatražio osobne podatke kako bi ih koristio za zaštitu njihovih korisničkih računa.

Ali, potom su te podatke koristili za isporuku ciljanih oglasa i povećavanje prihoda. Zbog toga im je FTC odrezao globu u visini od 150 mil. američkih dolara.

Priča se vuče još od 2010. godine, kad je FTC uložio prigovor na Twitterove poslovne prakse.

Izigrana nagodba

Tada su korisnike uvjeravali kako mogu kontrolirati tko ima pristup njihovim tvitovima i kako njihove privatne poruke mogu vidjeti samo osobe koje su ih primile.

U FTC-u su tvrdili kako Twitter nije postavio razumne mjere zaštite kako bi njihove tvrdnje bile istinite. Naveli su više primjera kako je Twitterovo djelovanje (ili izostanak istog) za posljedicu imalo neovlašteni pristup osobnim podacima.

U sklopu nagodbe Twitter je pristao prihvatiti plaćanje značajne financijske kazne ako ponovno na zavaravajući način prikaže načine kako održava i štiti sigurnost, privatnost, povjerljivost i integritet bilo kojih podataka koji nisu javni.

Do globe od 150 mil. USD došlo je nakon pritužbe američkog Ministarstva pravosuđa u ime FTC-a, u kojoj je navedeno kako se Twitter ogriješio o postignuti sporazum.

Ukratko, koristili su podatke koje su prikupljali za dvostupanjsku zaštitu - poput brojeva telefona, adresa e-pošte i tome slično - i za stvaranje te plasman ciljanih oglasa. Na taj način su zlorabljeni podaci više od 140 milijuna korisnika.

Uz novčanu kaznu, Twitteru je zabranjeno korištenje ilegalno prikupljenih brojeva telefona i adresa e-pošte za oglašavanje.

Morat će obavijestiti korisnike o tome kako su zlorabili njihove podatke i kako ih je zbog toga FTC kaznio te objasniti kako mogu isključiti personalizirane oglase, između ostalog.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.