Logo
Ispiši ovu stranicu

Španjolska ulaže 12,3 mlrd. € u razvoj industrije poluvodiča Istaknuto

Španjolska ulaže 12,3 mlrd. € u razvoj industrije poluvodiča

Španjolska vlada najavila je ulaganje 12,3 milijarde eura ulaganja u razvoj industrije poluvodiča.

Cilj investicije je preobraziti Španjolsku u velikog proizvođača procesora, kao i smanjiti zavisnost te države i Europske unije u cijelosti o drugim dobavljačima tih ključnih elektroničkih komponenti.

Vijest je objavio španjolski premijer Pedro Sanchez prije no što se trebao naći s liderima tehnoloških tvrtki u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj.

Europska unija najavila je plan vrijedan 48 mlrd. eura kako bi bila transformirana u jednog od ključnih proizvođača poluvodiča na globalnoj razini. Sjedinjene Države su ranije objavile kako će uložiti 52 mlrd. američkih dolara u širenje i razvoja tog sektora industrije na domaćem tržištu.

Od 10 posto do globalnog diva

Obje inicijative su odgovor na krizu nastalu zbog globalne nestašice čipova, dijelom i zbog epidemiloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Španjolska vlada priopćila je kako je ulaganje u razvoj industrije poluvodiča njihov najambiciozniji projekt oporavka od posljedica pandemije. Očekuju kako će imati utjecaja i na niz drugih sektora.

Europa trenutno u globalnoj proizvodnji čipova sudjeluje s tek oko deset posto. Zbog toga je u ogromnoj mjeri ovisna o proizvodima koji stižu iz Tajvana, SAD-a, Južne Koreje, Japana i Kine.

Neće to biti jedino područje u kojem će Unija nastojati postati samodostatna u što je većoj mjeri moguće. Među strateškim područjima su energija, tehnologija, proizvodnja hrane i kibernetička sigurnost, piše AP.

Intel je ranije najavio kako će uložiti do 90 mlrd. eura u proizvodnju čipova u Europi, od čega 17 mlrd. eura u dvije nove tvornice u Njemačkoj. Prva od njih trebala bi početi raditi tijekom 2027. godine.

Očekuje se kako će prvi val Intelovih investicija, vrijedan 33 mlrd. eura, otvoriti oko 5.500 novih radnih mjesta.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.