Logo
Ispiši ovu stranicu

Bitcoin nema budućnost kao svakodnevno sredstvo plaćanja Istaknuto

Bitcoin nema budućnost kao svakodnevno sredstvo plaćanja

Osnivač i glavni izvršni diektor mjenjačnice kriptovaluta FTX Sam Bankman-Fried ne vjeruje kako bitcoin ima budućnost kao mreža za plaćanje.

Bankman-Fried je također kritizirao najpoznatiju svjetsku kriptovalutu zbog neučinkovitosti i visokog troška zbog negativnog utjecaja na okoliš.

Kao alternativu je predložio mrežu s dokazom o udjelu, za koju bi sudionici mogli kupiti tokene kako bi joj mogli pristupiti. Što više tokena imaju, to više mogu rudariti. Takve su mreže nužne kako bi se kriptovalute kao općeprihvaćen oblik plaćanja jer su jeftinije i troše manje energije.

Blockchain ethereum, platforma za drugu po veličini kriptovalutu ether, radi na prebacivanju na mrežu tog tipa.

Bitcoin neće nestati

Bankman-Fried ne smatra kako bitcoin treba nestati. Mogao bi u budućnosti poslužiti kao imovina, roba i način pohranjivanja vrijednosti, slično kao što se danas koristi zlato.

Bitcoin je tijekom proteklog tjedna dosegnuo najnižu razinu vrijednosti od prosinca 2020. godine, nakon što je došlo do kolapsa stablecoina TerraUSD uz ogromne gubitke na tržištu kriptovaluta. Bio je to najgori pad vrijednosti te valute od 2018. godine, kad je izgubio 80 posto.

Procjenjuje se kako su u tjedan dana vlasnici kriptovaluta izgubili više od 300 milijardi američkih dolara. Osim bitcoina, na vrijednosti je također izgubio i tether.

Države poput Salvadora i Srednjoafričke Republike prihvatile su bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja. Ali, čini se kako ga se rijetko koristi za svakodnevna plaćanja, iako su dostupni bankomati i druge mjere koje ga podržavaju, piše Financial Times.

FTX, osnovan 2019. godine, u veljači je ove godine dobio novu rundu investicija, nakon čega je njegova procjenjena vrijednost porasla na 32 mlrd. USD, piše Reuters.

Osobno bogatstvo tridesetogodišnjeg Bankman-Frieda je, prema procjeni časopisa Forbes, oko 21 mlrd. USD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.