Logo
Ispiši ovu stranicu

Elon Musk skupio je 46,5 mlrd. USD za preuzimanje Twittera Istaknuto

Elon Musk skupio je 46,5 mlrd. USD za preuzimanje Twittera

Više od dvije trećine paketa kojeg je Elon Musk prikupio kako bi preuzeo Twitter čine njegova sredstva. Ostatak će biti pokriven zajmovima banaka, s imovinom te društvene mreže kao jamstvom.

To je obrnut postupak nego inače. Obično, naime, vrijednost imovine kompanije koja je meta akvizicije čine većinu financiranja. Ali, u ovom slučaju banke nisu bile spremne pristati na to jer Twitterov novčani tijek nije dovoljno velik kako bi opravdao takvu odluku. Pojedine banke također su zabrinute kako bi ih regulatorna tijela moga ukoriti ako se odluče na rizični potez.

Ostat će bez gotovine

To će imati utjecaj na povrat ulaganja jer dug osiguran putem preuzete tvrtke može uvelike povećati zaradu. Kako bi Musk udvostručio 33,5 mlrd. USD, koliko će dati svog novca ako do preuzimanja dođe, Twitterova tržišna vrijednost morala bi porasti 1,4 puta.

Musk je također pristao na rizičnu pozajmicu vrijednu 12,5 mlrd. USD, uz dionice Tesle koje ima u vlasništvu kao zalog, kako bi osigurao spomenuta sredstva. Ako bi vrijednost dionice Tesle pala za 40 posto, morao bi otplatiti taj dug.

Uz to, akvizicija u sadašnjem obliku ostavit će ga bez većine gotovine koju sad ima na raspolaganju.

No, najbogatiji čovjek svijeta (270 mlrd. USD, prema zadnjim procjenama) jasno je rekao kako ga ekonomska strana priče uopće ne zanima i kako se u preuzimanje upušta zato što je iznimno važno za budućnost civilizacije.

Već je posudio novac uz dionice Tesle vrijedne 88 mlrd. USD kao jamstvo. Kako bi preuzimanje bilo moguće taj bi se iznos morao popeti na više od 150 mlrd. USD. Tesla ne dozvoljava svojim direktorima zaduživanje veće od 25 posto vrijednosti dionica koje im pripadaju.

Moguće je kako će ga te pozajmice koštati do milijardu USD kamata i amortizacije godišnje, piše Reuters. To znači kako bi mogao vrlo brzo posegnuti za refinanciranjem paket aranžmana kojeg je priredio. Nije isključeno kako će na prodaju biti i udjeli u tvrtkama SpaceX i Boring Co.

Zasad se ne čini izvjesnim kako će Musk pronaći partnere za preuzimanje Twittera, tim više što je najavio kako će smanjiti značaj oglašavanja kao izvora prihoda.

Japanska grupacija SoftBank odlučila je ne ući u taj posao. Tvrtka Thoma Bravo LP, koja upravlja imovinom vrijednom više od 100 mlrd. USD, pregovarala je s Muskom, ali je moguće kako će izaći s vlastitom ponudom.

Twitter će Muskovu ponudu 28. travnja, u sklopu objave poslovnih rezultata, odbiti kao prenisku.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.