Logo
Ispiši ovu stranicu

Dobro, Elon Musk je ušao u Twitter. Pitanje je - zašto? Istaknuto

Dobro, Elon Musk je ušao u Twitter. Pitanje je - zašto?

Tri su moguća razloga zašto je Elon Musk kupio blizu 10 posto Twittera i ušao u nadzorni odbor te tvrtke.

Elon Musk otkrio je kako je stekao udio od 9,2 posto u Twitteru, vrijedan 2,9 milijardi američkih dolara, što mu je donijelo poziciju u nadzornom odboru te tvrtke.

Klase direktora se u ustroju ovog tipa razlikuju po tome koliko dugo pojedina osoba može provesti na određenoj poziciji. Obično je to između jedne i osam godina, dok u pravilu nema više od tri do pet raznih klasa.

Šef Tesle i SpaceX-a na poziciji direktora druge klase bit će do 2024. godine. Sve dok drži tu poziciju neće moći steći više od 14,9 posto javno dostupnih Twitterovih dionica.

Musk je, piše Fortune, poznat kao iznimno aktivan tviteraš i kritičar Twittera. Koristio ju je dosad kako bi uzdrmao tržišta dionica i kriptovaluta, svađao se s političarima, iznosio predviđanja i promicao svoje tvrtke.

Što bi mogao biti Muskov cilj? Zašto je ušao u Twitter? Evo tri moguće opcije.

Zaštita slobode govora

Musk je u više navrata kritizirao Twitter zbog toga što nije štitio slobodu govora.

Moguće je kako će se zalagati za povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se s te platforme izbačen nakon nereda i nasilja u Washingtonu 6. siječnja prošle godine.

Dvojbeno je hoće li mu to poći za rukom. Twitter je već objavio kako nadzorni odbor i dioničari ne određuju politiku te tvrtke.

Platforma za promociju

Twitter je Musku dosad donio puno publiciteta. Moglo bi se reći kako je stvorio vlastiti Twitter brend, kojeg obilno koristi za promociju poslovanja tvrtki u njegovom vlasništvu.

Honda, Hyundai USA i Volvo zajedno nemaju ni pet posto pratitelja koliko ih on ima. Stoga ima smisla osigurati poziciju u tvrtci koja upravlja tako korisnom platformom.

Dugme Edit

Čim je službeno postao članom Twitterovog nadzornog odbora Musk je objavio anketu kojom je tviteraše pitao žele li uvođenje mogućnosti uređivanja tvitova.

Blizu tri četvrtine tviteraša odgovorilo je potvrdno, a u raspravu se uključio i sadašnji glavni izvršni direktor Twittera Parag Agrawal, koji je upozorio na važne posljedice i pozvao tviteraše na ozbiljno glasovanje.

Dođe li do toga, uvođenje te značajke neće biti ni lako, niti jednostavno. Zasad nije jasno kako bi uopće trebala funkcionirati. Hoće li se, primjerice, retvitovi mijenjati nakon uređivanja izvornog tvita?

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.