Logo
Ispiši ovu stranicu

Citrix je meta preuzimanja vrijednog 13 mlrd. USD Istaknuto

Citrix je meta preuzimanja vrijednog 13 mlrd. USD

Softverska tvrtka Citrix bliži se okončanju pregovora nakon kojih će ju preuzeti Elliott Management i Vista Equity te delistirati s burze kapitala.

Te dvije tvrtke nude 104 američka dolara po dionici, što bi ukupnu vrijednost transakcije dovelo do 13 milijardi USD.

Ako do dogovora dođe, bit će to jedno od najvećih preuzimanja te vrste u svijetu tehnologije, kao i okončanje okršaja Elliotta i uprave Citrixa oko toga kako upravljati tvrtkom, što traje od 2015. godine kada je Elliott uložio u Citrix. Bit će to također prvi otkup dionica u ovoj godini koji će biti vrijedniji od 10 mlrd. USD, nakon godine koju je obilježila rekordna razina preuzimanja te vrste (1,1 bilijun USD).

Evergreen Coast Capital, Elliottov ogranak koji se time bavi, tijekom prošle je godine sudjelovao u nekim od najvećih takvih akvizicija. Između ostalog, s Veritas Capitalom predvodili su konzorcij u prodaji Athenahealtha, vrijednoj 17. mlrd. USD.

Vista, koja upravlja portfeljom vrijednim 86 mlrd. USD, bila je jedan od najaktivnijih investitora tijekom softverskih preuzimanja. Njen šef, milijarder Robert Smith, već je najavio oko devet preuzimanja za ovu godinu, piše Financial Times.

Propuštena prilika

Citrix izrađuje softver koji omogućava siguran rad na daljinu s bilo kojeg uređaja. Taj je segment tržišta tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 doživio nagli porast potražnje. Ali, u Citrixu se nisu baš najbolje snašli kad je došlo vrijeme za tranziciju na pohranu u računalnom oblaku i poslovni model koji se temelji na pretplati.

David Henshall, nekadašnji glavni izvršni direktor te tvrtke, odstupio je s te pozicije u listopadu prošle godine nakon što više tromjesječja zaredom nije uspio ostvariti zadane prodajne ciljeve. Privremeno ga je zamijenio predsjednik nadzornog odbora Bob Calderoni, nekadašnji šef softverske tvrtke Ariba.

Citrix je lani za oko 2,3 mlrd. USD u gotovini kupio Wrike, tvrtku za poslovni softver iza koje stoji Vista. Prije pet godina prodali su svoj servis GoTo tvrtci LogMeIn, koju su u kolovozu 2020. preuzeli već spomenuti Evergreen Coast i Francisco Partners za 4,3 mlrd. USD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.