Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook i Google moraju platiti Francuskoj 210 mil. € globe Istaknuto

Facebook i Google moraju platiti Francuskoj 210 mil. € globe

Francusko regulatorno tijelo kaznilo je Google i Facebook globom od 210 milijuna eura zbog nepoštivanja zakona te države o zaštiti podataka.

CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) je objavio kako web stranice tih tvrtki na području Francuske nude dugme koje omogućava trenutno prihvaćanje internetskih kolačića (cookie), ali ne i rješenje koje bi omogućilo njihovo podjednako lako odbacivanje.

Umjesto toga, korisnik je prisiljen riješiti ih se u nekoliko koraka. Time što je taj postupak otežan, smatraju u CNIL-u, narušena je sloboda pristanka u suprotnosti s francuskim zakonom.

Kazna u skladu s visinom prihoda

Google je zbog toga dobio globu od 150, a Facebook 60 milijuna eura. Obje tvrtke moraju u naredna tri mjeseca korisnicima u Francuskoj ponuditi podjednako jednostavan način odbijanja internetskih kolačića u usporedbi s prihvaćanjem. Ogluše li se na taj nalog, plaćat će po sto tisuća eura dnevno kazne za svaki dan nakon isteka roka.

Visina kazni, piše Ars Technica, određena je temeljem procjene prihoda koje Google i Facebook ostvaruju korištenjem cookieja. Iako je riječ o povećim iznosima, teško da će ugroziti poslovanje divova internetskog oglašavanja. Alphabet, Googleova krovna tvrtka, u zadnjem je poslovnom tromjesječju ostvario 65,1 milijardu američkih dolara prihoda i 18,9 mlrd. USD zarade. Facebook je uprihodio 29 mlrd. USD, uz 9,2 mlrd USD neto zarade.

Nova europska pravila za web odredišta i mobilne aplikacije stupila su na snagu 31. ožujka 2021. godine. CNIL je od tada izdao blizu sto korektivnih mjera (naloga i sankcija) zbog nepridržavanja zakonskih odredbi.

Zasad još nije poznato kako će Google i Facebook promijeniti politiku korištenja internetskih kolačića ne bi li se uskladili sa zakonom. Googleov je mehanizam, prema procjeni CNIL-a, previše složen i osmišljen kako bi odbio korisnike od odbacivanja kolačića, dok je Facebookov smješten u novi prozor, što bespotrebno zbunjuje korisnike.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.