Logo
Ispiši ovu stranicu

Porota je odlučila: Šefica Theranosa kriva je za prijevaru Istaknuto

Porota je odlučila: Šefica Theranosa kriva je za prijevaru

Osnivačica startupa Theranos Elizabeth Holmes proglašena je krivom za prijevaru po četiri od ukupno 11 točaka optužnice.

Porota sastavljena od osam muškaraca i četiri žene počela je vijećati sredinom prosinca prošle godine, nakon parnice koja je trajala tri mjeseca i iskaza 32 svjedoka. Vijećanje je trajalo dulje od 50 sati tijekom sedam dana.

Na kraju su ju proglasili krivom zbog udruživanja radi počinjenja financijske prijevare korištenjem informacijskih tehnologija i zbog prijevare tri konkretna investitora. Okružni sudac Edward Davilla trebao bi naknadno objaviti presudu. Holmes može dobiti do 20 godina zatvora.

Holmes je presudu primila uz minimalno pokazivanje emocija, gledajući ravno ispred sebe. Nakon čitanja presude otišla je do svoje obitelji i zagrlila se s njima.

Moguće novo suđenje

Porota je također oslobodila Holmes po iduće četiri točke optužnice, a nisu se mogli usuglasiti oko preostale tri. Stoga je suđenje vezano uz njih poništeno. Idući ponedjeljak trebala bi biti donesena odluka o eventualnom nastavku postupka.

Holmes, koju su smatrali novim Steveom Jobsom, prikupila je 945 milijuna američkih dolara od poznatih investitora kao što su obitelj Betsy DeVos, Rupert Murdoch i obitelj Walton, osnivači Walmarta. Procjena vrijednosti Theranosa, koji je trebao donijeti revoluciju u medicinsko testiranje krvi, u jednom je trenutku dosegnula devet milijardi USD.

Osuđena je za prijevaru fonda PFM Healthcare Master Fund iz San Francisca (za 38 mil. USD), Lakeshore Capital Management (fond povezan s obitelji DeVos, za blizu 100 mil. USD) i Mosley Family Holdings, tvrtku povezanu s bivšim odvjetnikom Danielom Mosleyem (za blizu šest mil. USD), piše CNBC.

Tijekom parnice veliki je dio svoje obrane temeljila na tvrdnjama kako ju je tadašnji dečko i direktor Theranosa Ramesh Balwani zlostavljao. Ali, mediji su se dokopali na tisuća SMS-ova koje je taj par razmijenio između 2011. i 2016. godine, a koji upućuju na to da je bila riječ o romantičnom odnosu i da su živjeli na visokoj nozi dok je Theranos trošio na stotine milijuna USD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.