Logo
Ispiši ovu stranicu

Agrivi privukao još 5,6 milijuna kuna ulaganja Istaknuto

Agrivi privukao još 5,6 milijuna kuna ulaganja

Investicijski fond Feelsgood sklopio je ugovor o ulaganju u Agrivi, hrvatsku agrotehnološku kompaniju koja proizvodi softverska rješenja za digitalizaciju poljoprivrede.

S ulaganjem vrijednim 5,6 milijuna kuna, Feelsgood zatvara krug financiranja koji je započet prošle godine kada su u Agrivi investirali South Central Ventures, European Investment Fund, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Fil Rouge Capital i AgriTech Hub.

Feelsgood je prvi hrvatski fond rizičnog kapitala koji upravlja s 30 milijuna eura kapitala namijenjenog kompanijama s društvenim učinkom. Pozitivni utjecaj na društvo, okoliš ili ekonomiju jedan je od osnovnih kriterija za ulaganje. Utjecaj mora biti mjerljiv i usklađen s ostvarivanjem nekih od 17 ciljeva održivog poslovanja Ujedinjenih naroda.

Ulaganje u društveno odgovorno poslovanje

Početkom ovog mjeseca taj je fond uložio 1,3 mil. eura u domaći startup BE-ON, specijaliziran za savjetovanje građana koji su u financijskim poteškoćama. Taj će novac biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju građana blokiranih zbog dugova. 

Ulaganje u Agrivi, čini se, neće biti zadnje te vrste. "Agrivi će ovim ulaganjem postati relevantan dio našeg portfelja koji planiramo i dalje širiti", poručio je Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood.

Agrivi sa svojim rješenjima za digitalizaciju poljoprivrede posluje primarno na globalnom tržištu. Među njihovim korisnicima su tvrtke kao što su Driscoll's, Nestle, BASF, Beam Suntory, East-West Seed... Koristi ih se za optimizaciju poljoprivredne proizvodnje, vlastite ili kooperanata u slučaju da se radi o tvrtkama koje za potrebe proizvodnje hrane ili pića otkupljuju proizvode od poljoprivrednika. 

Prema procjeni Feelsgooda, društveni utjecaj Agrivija obuhvaća 12 od ukupno 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a. "Proizvode naših kupaca godišnje konzumira ili koristi više od 100 milijuna ljudi. Ponosni smo što su ti proizvodi uz pomoć naših rješenja proizvedeni na efikasniji, sigurniji i održiviji način", istaknuo je Matija Žulj, osnivač i direktor tvrtke Agrivi.

Agrivi također promiče važnost digitalizacije poljoprivrede kroz edukaciju tržišta, ne samo u Hrvatskoj, već i na europskoj i svjetskoj razini. Surađuju s organizacijama EIT Food, Farming First, Women in Farming, European Carbon Farmers. Partner su prvog studija digitalne poljoprivrede u Hrvatskoj, pokrenutog na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.