Logo
Ispiši ovu stranicu

Toshibu će podijeliti na tri tvrtke, nezadovoljnim dioničarima usprkos Istaknuto

Toshibu će podijeliti na tri tvrtke, nezadovoljnim dioničarima usprkos

Korporacija Toshiba bit će podijeljena u tri zasebne tvrtke.

Nakon što je prije nekoliko dana američki General Electric najavio sličan potez, japanski div potrošačke elektronike također je najavio strateško restruktuiranje koje će završiti nastankom tri nove tvrtke.

Odjeli za energetiku i infrastrukturu bit će izdvojeni u novu kompaniju, dok će odjeli za uređaje i memoriju činiti okosnicu druge. Treća tvrtka upravljat će Toshibinim udjelom u tvrtci Kioxia Holdings koja se bavi proizvodnjom procesora s flash memorijom i drugom imovinom.

Rat dioničara i uprave

Plan razdvajanja rezultat je petomjesečnog strateškog preslagivanja nakon iznimno štetnog skandala vezanog uz koroprativno upravljanje. Dijelom je, piše Reuters, usmjeren na to kako bi ohrabrio aktivistički raspoložene dioničare na prodaju njihovih udjela. Cijena Toshibine dionice na Frankfurtskoj burzi pala je za četiri posto po objavi vijesti o razdvajanju.

Odluka o podjeli na tri tvrtke u suprotnosti je sa zahtjevima dijela dioničara, koji su tražili potpuno povlačenje Toshibe s burze kapitala. Ta je opcija također bila razmatrana, ali su od nje odustali zbog mogućeg negativnog utjecaja na poslovanje i zadržavanja osoblja.

Ali, ni razdvajanje vjerojatno neće proći bez problema zbog japanskog zakona o nacionalnoj sigurnosti i mogućeg protivljenja regulatornih agencija.

Proces razdvajanja trebao bi potrajati dvije godine. O njemu bi dioničari trebali glasovati tijekom izvanrednog okupljanja najavljenog za ožujak iduće godine. Tijekom procesa Toshiba namjerava vratiti oko 875 milijuna američkih dolara dioničarima, kao i monetizirati svoje udjele u tvrtci Kioxia.

Konglomerat star 146 godina u problemima je još od 2015. godine, kada je izbio veliki knjigovodstveni skandal. Dvije godine kasnije skupina od više od 30 inozemnih investitora osigurala je financijsku injekciju vrijednu 5,4 milijarde USD kako bi bilo izbjegnuto povlačenje s burze kapitala.

U lipnju ove godine istraga koju su zatražili dioničari, predvođeni tvrtkama Elliot Management, Third Point i Farallon, pokazala je kako se Toshiba udružila s japanskim ministarstvom trgovine kako bi blokirala utjecaj dioničara. Toshiba je objavila kako su njen bivši glavni izvršni direktor i drugi dužnosnici postupali neetično, ali ne i mimo zakona.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.